FIA Inspector Past Paper Dated: 10-01-2019

1- Pakistani boy who performed the toss for a FIFA World Cup match (for Brazil vs another team) was named:

A. Ahmed
B. Ali
C. Hassan
D. Usman

Answer : A. Ahmed

2- Human Rights Minister of Pakistan (2019) was:

A. Shireen Mazari
B. Farogh Naseem
C. Ijaz Shah
D. None of these 

Answer : A. Shireen Mazari

3- Number of OIC members is:

A. 55
B. 57
C. 59
D. 60

Answer : B. 57

4- Which two dams were expected to be started in 2019?

A. Diamer-Bhasha and Mohmand
B. Tarbela and Mangla
C. Kalabagh and Akhori
D. None of these

Answer : A. Diamer-Bhasha and Mohmand

5- Which country allowed trade in its own currency (instead of USD)?

A. Iran
B. Turkey
C. Russia
D. China

Answer : A. Iran

6- Which country made major financial help to Pakistan (bailout package) in 2018-19?

A. IMF
B. USA
C. China
D. Saudi Arabia

Answer : D. Saudi Arabia

7- Which is the major issue between India and Pakistan after Kashmir?

A. Water
B. Sir Creek
C. Border disputes
D. Terrorism

Answer : A. Water

8- Pakistan became a member of NAM (Non-Aligned Movement) on which date?

A. 1977
B. 1978
C. 1979
D. 1980

Answer : C. 1979

9- CPEC agreement amount was increased up to:

A. $46 billion
B. $50 billion
C. $60 billion
D. $62 billion

Answer : D. $62 billion

10- The Sahiwal Coal Power Plant was built with the help of which country?

A. China
B. Saudi Arabia
C. UAE
D. Turkey

Answer : A. China

11- Imran Khan mediated between which two countries?

A. UAE and Qatar
B. USA and Iran
C. Saudi Arabia and Iran
D. Saudi Arabia and Yemen 

Answer : C. Saudi Arabia and Iran

12- World Economic Forum (WEF) 2018 conference was held in:

A. Bern, Switzerland
B. Zurich, Switzerland
C. Davos, Switzerland
D. Geneva, Switzerland

Answer : C. Davos, Switzerland

13- Which US president died on 30th November 2018?

A. Ronald Reagan
B. Jimmy Carter
C. George W. Bush
D. George H.W. Bush

Answer : D. George H.W. Bush

14- Which country gave the largest bailout package to Pakistan?

A. IMF
B. USA
C. Saudi Arabia
D. China

Answer : C. Saudi Arabia

15- Pakistani Nobel laureate (among options):

A. Malala Yousafzai 
B. Dr. Abdus Salam
C. Both A and B
D. None of these

Answer : C. Both A and B

16- Who was the first Hindu girl elected to the Senate of Pakistan?

A. Kirshna Kohli
B. Dr. Saveera Parkash
C. Rana Hamid Singh
D. None of these

Answer : A. Kirshna Kohli

17- Kirshna Kohli belongs to which political party?

A. MQM
B. PML-N
C. PPP
D. PTI

Answer : C. PPP

18- Operation Zarb-e-Azb was started to remove terrorists from:

A. FATA
B. Swat
C. Balochistan
D. All of these

Answer : A. FATA

19- Operation Radd-ul-Fasaad was started by which Army Chief?

A. General Pervez Musharraf
B. General Ashfaq Kayani
C. General Raheel Sharif
D. General Qamar Javed Bajwa

Answer : D. General Qamar Javed Bajwa

20- Pakistan won the Hockey World Cup for the first time in which year?

A. 1965
B. 1971
C. 1978
D. 1994

Answer : B. 1971

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top