Top 100 Important Computer Mcqs Set-2

41- Which generation of computers used integrated circuits?

A. First generation
B. Second generation
C. Third generation
D. Fourth generation

Answer : C. Third generation

42- What is the smallest unit of data in a computer?

A. Word
B. Nibble
C. Byte
D. Bit

Answer : D. Bit

43- A person who illegally accesses information is called?

A. Hacker
B. Cracker
C. Cybercriminal
D. Intruder

Answer : A. Hacker

44- Which technique is used to access object properties?

A. Dragging
B. Left-clicking
C. Right-clicking
D. Double-clicking

Answer : C. Right-clicking

45- DVD is which type of disc?

A. Optical disc
B. Magnetic disc
C. Solid-state disc
D. Floppy disc

Answer : A. Optical disc

46- Transferring files from the internet to a computer is called?

A. Streaming
B. Sharing
C. Uploading
D. Downloading

Answer : D. Downloading

47- The division of a disk track is called?

A. Partitioning
B. Formatting
C. Sectoring
D. Clustering

Answer : B. Formatting

48- How many different characters does ASCII represent?

A. 64
B. 128
C. 256
D. 512

Answer : B. 128

49- Who executes instructions in a computer?

A. The processor
B. Memory
C. Input device
D. Output device

Answer : A. The processor

50- The boot process begins with which test?

A. Disk test
B. Processor test
C. Memory test
D. Power-On Self-Test

Answer : D. Power-On Self-Test

51- An old unsatisfactory system is called?

A. Ancient system
B. Obsolete system
C. Outdated system
D. Legacy system

Answer : D. Legacy system

52- Which of the following is a non-binary number?

A. 101
B. 110
C. 202
D. 111

Answer : C. 202

53- Which of the following is non-permanent storage?

A. RAM
B. ROM
C. CD-ROM
D. Hard disk

Answer : A. RAM

54- A file containing permanently updated data is called?

A. Master file 
B. Backup file
C. Temporary file
D. Transaction file

Answer : A. Master file

55- A modem connects through which of the following?

A. Power line
B. Telephone line
C. Ethernet cable
D. Fiber optic

Answer : B. Telephone line

56- Large transaction method is called?

A. Batch Processing
B. Real-time processing
C. Online processing
D. Distributed processing

Answer : A. Batch Processing

57- Which of the following is NOT a storage medium?

A. Hard disk
B. CD-ROM
C. Scanner
D. USB drive

Answer : C. Scanner

58- KB means?

A. Kilo Bit
B. Kilo Byte
C. Kilo Binary
D. Kilo Base

Answer : B. Kilo Byte

59- A typical criminal in computer crime is?

A. Cyber terrorist
B. Foreign agent
C. External hacker
D. Trusted employee with no criminal record

Answer : D. Trusted employee with no criminal record

60- Theft of passwords is called?

A. Hacking
B. Cracking
C. Spoofing
D. Phishing

Answer : C. Spoofing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top