Top 100 Important Computer Mcqs Set-2

1- A personal computer is a which type of computing device?

A. Mainframe-based
B. Microprocessor-based
C. Supercomputer-based
D. Minicomputer-based

Answer : B. Microprocessor-based

2- RAM can be treated as which of the following for the computer's processor?

A. Classroom
B. Playground
C. Storage room
D. Waiting room

Answer : D. Waiting room

3- Which of the following are functions of an operating system?

A. Process management
B. Memory management
C. File management
D. All of the above

Answer : D. All of the above

4- To move a copy of a file from one computer to another over a communication channel is called?

A. File moving
B. File copying
C. File transfer
D. File sharing

Answer : C. File transfer

5- The primary function of the BIOS is to?

A. Store data
B. Run applications
C. Set up the hardware and load and start an operating system
D. Manage files

Answer : C. Set up the hardware and load and start an operating system

6- ROM is which type of memory?

A. Volatile
B. Static and non-volatile
C. Temporary
D. Dynamic

Answer : B. Static and non-volatile

7- System software is designed to?

A. Manage files
B. Connect to the internet
C. Run application software
D. Operate the computer hardware and provide a platform for running application software

Answer : D. Operate the computer hardware and provide a platform for running application software

8- Data transfer rate is?

A. The amount of data that a storage device can move from the storage medium to the computer per second
B. The speed of the processor
C. The speed of the internet
D. The speed of the printer

Answer : A. The amount of data that a storage device can move from the storage medium to the computer per second

9- A device which is not connected to CPU is called?

A. Online device
B. Off-line device
C. Storage device
D. Peripheral device

Answer : B. Off-line device

10- ROM is the other name for?

A. Programmed chip
B. Memory chip
C. Storage chip
D. Processor chip

Answer : A. Programmed chip

11- Online real-time systems became popular in which generation?

A. First Generation
B. Second Generation
C. Third Generation
D. Fourth Generation

Answer : C. Third Generation

12- An input device such as a keyboard or mouse is used to?

A. Input information
B. Output information
C. Store information
D. Process information

Answer : A. Input information

13- Random access is the ability of a device to?

A. Store data permanently
B. Access data randomly
C. Access data sequentially
D. Jump directly to the requested data

Answer : D. Jump directly to the requested data

14- Multitasking provides process and memory management services that allow?

A. One program to run at a time
B. Two or more tasks, jobs, or programs to run simultaneously
C. Only application programs to run
D. Only system programs to run

Answer : B. Two or more tasks, jobs, or programs to run simultaneously

15- The task of performing operations like arithmetic and logical operations is called?

A. Input
B. Output
C. Processing
D. Storage

Answer : C. Processing

16- ALU and Control Unit jointly known as?

A. CPU
B. Memory Unit
C. Input Unit
D. Output Unit

Answer : A. CPU

17- RAM is an example of which type of memory?

A. Virtual memory
B. Cache memory
C. Primary memory
D. Secondary memory

Answer : C. Primary memory

18- Magnetic disk is an example of which type of memory?

A. Virtual memory
B. Primary memory
C. Cache memory
D. Secondary memory

Answer : D. Secondary memory

19- MS-Excel is which of the following?

A. Database
B. Operating system
C. Computer language
D. Spreadsheet software

Answer : D. Spreadsheet software

20- A register stores data or information and passes it on as directed by?

A. ALU
B. Control unit
C. Memory unit
D. Input unit

Answer : B. Control unit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top