Sindh Police Constable Paper Dated: 05-11-2023

81- If 15 is 25% of a number find the number.

A. 60
B. 65
C. 70
D. 80

Answer : A. 60

82- If a car travels 120 miles in two hours. How far will it travel in 3 hours at the same speed.

A. 120 miles
B. 150 miles
C. 180 miles
D. 240 miles

Answer : C. 180 miles

83- What is one third of 3⁶ ?

A. 1²
B. 3²
C. 3⁵
D. 9⁶

Answer : C. 3⁵

84- Riaz's age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, what is the present age of Riaz ?

A. 10 Years
B. 13 Years
C. 15 Years
D. 17 Years

Answer : A. 10 Years

85- Which point satisfies the equation 2x + 3y = 8 ?

A. (1,4)
B. (2,2)
C. (-1,3)
D. (-2,4)

Answer : B. (2,2)

86- The energy which is created by vibration of particles is known as ?

A. Thermal energy
B. Sound energy
C. Kinetic energy
D. Potential energy

Answer : B. Sound energy

87- If we reverse the direction of electric current, then the direction of the magnetic field will be ?

A. Reversed
B. Remains same
C. Becomes tangent
D. Becomes normal

Answer : A. Reversed

88- A substance which produces hydroxyl ions (OH⁻) in the aqueous solution is called ?

A. Acid
B. Base
C. Salt
D. Alum

Answer : B. Base

89- Nephrons are tiny units present in ?

A. Brain
B. Lungs
C. Kidney
D. Heart

Answer : C. Kidney

90- Which one is a non-renewable source of energy ?

A. Coal
B. Biomass
C. Sunlight
D. Wind

Answer : A. Coal

91- What comes next in the pattern: 4, 9, 16, 25, _?

A. 36
B. 49
C. 56
D. 64

Answer : A. 36

92- If BOOK is written as OOKB, how is TABLE written ?

A. BATTLE
B. AETLB
C. ELBAT
D. LBAET

Answer : C. ELBAT

93- In a group of 30 students, 12 like math, 15 like science, and 6 like both. How many students like neither subject ?

A. 3
B. 9
C. 12
D. 18

Answer : B. 9

94- Complete the pattern: QX, QZ, SX, __ ?

A. UW
B. VY
C. WY
D. UZ

Answer : D. UZ

95- If no mammals can fly, and all bats are mammals, can bats fly ?

A. Yes
B. No
C. Only in the daytime
D. Bats are not mammals

Answer : B. No

96- All cars need fuel. The red car needs fuel. What can you conclude about the red car ?

A. The red car needs fuel
B. The red car doesn’t need fuel
C. The red car is old
D. The red car is green

Answer : A. The red car needs fuel

97- Complete the analogy: Ocean is to water as forest is to ______ ?

A. Leaves
B. Trees
C. Sky
D. Birds 

Answer : B. Trees

99- If the 4th day of the month is two days after a Sunday, what is the day before the last day of the month ?

A. Monday
B. Tuesday
C. Thursday
D. Saturday 

Answer : C. Thursday

100- If you are standing facing east and make three left turns, which direction are you facing now ?

A. North
B. East
C. West
D. South 

Answer : A. North

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top