Namaz Mcqs

1- On which time the Holy Prophet SAW was Gifted with Namaz ?

A. Fatah e Makkah
B. Ghazwa e Badr
C. Miraj
D. Hijrat e Madina

Answer : C. Miraj

2- How many times the Muslims have been commanded for the performance of Namaz ?

A. 600 times
B. 700 times
C. 800 times
D. 900 times

Answer : B. 700 times

3- When five prayers became Farz ?

A. 10th Nabvi
B. 11th Nabvi
C. 12th Nabvi
D. 13th Nabvi

Answer : A. 10th Nabvi

4- Namaz-e-Kasoof is offered at the time of ____?

A. Earthquake
B. Solar eclipse
C. Lunar eclipse
D. Heavy Rain

Answer : B. Solar eclipse

5- Namaz-e-Khasoof is offered at the time of ____?

A. Earthquake
B. Heavy Rain
C. Lunar eclipse
D. Blessing of God

Answer : C. Lunar eclipse

6- Namaz-e-Eid is _____ ?

A. Wajib
B. Farz
C. Sunnat
D. Mustahib

Answer : A. Wajib

7- Azan is not preceded before Namaz ?

A. Eid ul Fitar
B. Eid ul Azha
C. Funeral Prayer
D. All of these 

Answer : D. All of these

8- Which Namaz has six additional Takbeers offered ?

A. Funeral Prayer
B. Eid Namaz
C. Juma Namaz
D. All of these

Answer : B. Eid Namaz

9- How many Takbeers are in Namaz-e-Janaza ?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer : B. 4

10- The change of Qibla occurred in _____ ?

A. 1st Hijri
B. 2nd Hijri
C. 3rd Hijri
D. 4th Hijri

Answer : B. 2nd Hijri

11- There are _____ farz in wuzoo ?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer : B. 3

12- The Act of Shortening ones prayer while on journey is called ?

A. Nafl
B. Farz e Kifaya
C. Mustahib
D. Qasr

Answer : D. Qasr

13- How many rakats are there in Eid Namaz ?

A. 2
B. 3
C. 4
D. None

Answer : A. 2

14- How many Sajdas are in Namaz-e-Janaza ?

A. 2
B. 3
C. 4
D. None

Answer : D. None

15- In Month of Ramadan Farz Namaz is equal to ___?

A. 10 Farz
B. 30 Farz
C. 50 Farz
D. 70 Farz

Answer : D. 70 Farz

16- _____ is the person who performs Namaz Alone ?

A. Munfarid
B. Lahiq
C. Masbuq
D. Muqtadi

Answer : A. Munfarid

17- Mudrik is the person who starts Namaz _____ ?

A. Alone
B. With Imam
C. Both A and B
D. None of these

Answer : B. With Imam

18- The Tasbeeh of Subhan Rabi-al-Azeem is recited in ?

A. Sajda
B. Jalsa
C. Ruku
D. Qada

Answer : C. Ruku

19- The Tasbeeh of Subhan Rabi-al-Alaa is recited in ?

A. Ruku
B. Sajda
C. Jalsa
D. Qada

Answer : B. Sajda

20- The minimum number of people required for Juma Namaz ?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer : B. 3

3

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top