Namaz Mcqs

21- Fajr Namaz is offered Before ____ ?

A. Sunrise
B. Sunset
C. Before Zawal Time
D. None of these

Answer : A. Sunrise

22- _____ prayer is offered just after the Sun Set ?

A. Asar
B. Isha
C. Maghrib
D. Zuhar

Answer : C. Maghrib

23- There are ______ Farz Namaz in a day ?

A. Three
B. Four
C. Five
D. Six

Answer : C. Five

24- In which Month Nafal Namaz is equal to Farz Namaz ?

A. Muharram
B. Ramadan
C. Rabi ul Awal
D. Zul Hajj

Answer : B. Ramadan

25- Namaz e Taraweeh is ______ ?

A. Mustahib
B. Nafl
C. Farz
D. Sunnat

Answer : D. Sunnat

26- In Azan how many times the word Allah o Akbar is recited ?

A. 6
B. 8
C. 10
D. 12

Answer : A. 6

27- Namaz-e-Istasqa is related to _____ ?

A. Blessing of Allah
B. Earthquake
C. Peace
D. Rain 

Answer : D. Rain

28- Funeral Prayer is a _______ ?

A. Farz
B. Farz Kifaya 
C. Wajib
D. Sunnat

Answer : B. Farz Kifaya

29- How many persons are required to offered Namaz with Jamaat ?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer : B. Two

30- A Muslim Should face towards _____ while performing Namaz ?

A. Bait ullah
B. Masjid e Nabvi
C. Bait ul Maqdas
D. Bait Al Mamoor

Answer : A. Bait ullah

31- Which prayer is known as Salat al-Awwabin?

A. Duha
B. Chaasht
C. Tahajjud
D. Nafl after Maghrib

Answer : D. Nafl after Maghrib

32- How many Rakat are in Salat al-Witr?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer : C. 3

33- In which position is “Sami’ Allahu liman hamidah” recited?

A. After Surah Fatiha
B. In Sajdah
C. In Qa’dah
D. When rising from Ruku

Answer : D. When rising from Ruku

34- How many times is “Ash-hadu anna Muhammadan Rasoolullah” recited in the Adhan?

A. Once
B. Twice
C. Three times
D. Four times

Answer : B. Twice

35- Which prayer has no Adhan or Iqamah?

A. Jumu’ah
B. Eid
C. Janazah
D. Both B and C

Answer : D. Both B and C

36- Which prayer is performed when one is in extreme fear (during war)?

A. Salat al-Khawf
B. Salat al-Istisqa
C. Salat al-Tawbah
D. Salat al-Hajah

Answer : A. Salat al-Khawf

37- What is the number of Rakat for Sunnah before Jumu’ah (Friday) prayer?

A. 2
B. 4
C. 6
D. None 

Answer : B. 4

38- “Salat al-Istikhara” is performed to seek guidance in:

A. Fear
B. Eclipse
C. Decision making
D. Decision

Answer : C. Decision making

39- Which Surah is most commonly recited in the first Rakat of Fajr prayer on Fridays?

A. Surah Yaseen
B. Surah Al-Mulk
C. Surah As-Sajdah
D. Surah Al-Kahf

Answer : C. Surah As-Sajdah

40- In which prayer is Qunut recited?

A. Fajr
B. Witr
C. Eid
D. Both A and B

Answer : B. Witr

3

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top