ETEA MDCAT Past Paper 2024

101- The homolytic fission of C-H bond in an alkane result in?

A. Alkyl free radical
B. Carbanion
C. Carbocation
D. Methylpropane

Answer : A. Alkyl free radical

102- Addition of HBr to isobutylene mainly gives?

A. isobutyl bromide
B. n-butyl bromide
C. sec-butyl bromide
D. tert-butyl bromide

Answer : D. tert-butyl bromide

103- Dehydrohalogenation of alkylhalide is carried out in presence of:

A. Alcoholic KOH
B. Aqueous KOH
C. Conc. H₂SO₄
D. Zn dust

Answer : A. Alcoholic KOH

104- The pK₆ of n-propyl amine is:

A. 3.24
B. 3.28
C. 3.32
D. 3.35

Answer : D. 3.35

105- The carbon atom carrying positive charge and attached to three other atoms or groups is called?

A. Carbanion
B. Carben
C. Carbocation
D. Oxonium

Answer : C. Carbocation

106- Which of the following has the highest boiling point?

A. ethyl alcohol
B. isopropyl alcohol
C. n-propyl alcohol
D. tert-butyl alcohol

Answer : C. n-propyl alcohol

107- The reaction of an alcohol with sodium produces?

A. Aldehyde
B. Alkoxide
C. Ethane
D. Ethene

Answer : B. Alkoxide

108- Oxidation of secondary alcohol gives?

A. Carboxylic acid
B. Ether
C. Ketone
D. Phenol

Answer : C. Ketone

109- Which aldehyde is more reactive towards nucleophilic addition?

A. Acetaldehyde
B. Butyraldehyde
C. Propionaldehyde
D. Formaldehyde

Answer : D. Formaldehyde

110- Acetic acid can be prepared by the hydrolysis of?

A. Ethanal
B. Ethanol
C. Methanoic acid
D. Methyl cyanide

Answer : D. Methyl cyanide

111- Protein present in haemoglobin has ______ structure.

A. Primary
B. Secondary
C. Tertiary
D. Quaternary

Answer : D. Quaternary

112- In competitive inhibition, the inhibitor:

A. Binds with substrate
B. Competes with enzyme
C. Competes with substrate
D. Irreversibly binds with enzyme

Answer : C. Competes with substrate

113- How many moles are there in 60g of sodium hydroxide (NaOH)?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer : A. 2

114- Heating 24.8g of copper carbonate (CuCO₃) in a crucible produced only 13.9g of copper oxide (CuO). What is the percentage yield of copper oxide?

A. 81.79%
B. 83.98%
C. 86.87%
D. 89.68%

Answer : A. 81.79%

115- Efficiency of chemical reaction can be checked by calculating:

A. Actual yield
B. Theoretical yield
C. Percentage yield
D. Amount of the reactant unused

Answer : C. Percentage yield

116- Actual yield will reach the ideal (theoretical) value if the % yield of the reaction is,

A. 10%
B. 50%
C. 90%
D. 100%

Answer : D. 100%

117- Which of the following sub-shell does not exist?

A. 1p
B. 1s
C. 5d
D. 6f

Answer : A. 1p

118- The splitting of spectral lines in magnetic field is:

A. Aufbau principle
B. Pauli exclusion principle
C. Stark effect
D. Zeeman effect

Answer : D. Zeeman effect

119- Which element has the electronic configuration of noble-gas notation [Kr], 5S², 4d²?

A. Mo
B. Se
C. Sr
D. Zr

Answer : D. Zr

120- Total number of electron pairs present in the valence shell of central atom in water are:

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer : C. 4

1

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top