22- The ______ in semen facilitate the transport of sperms.
A. Androgen
B. Prostaglandins
C. Oxytocin
D. Testosterone
View Answer
Answer : B. Prostaglandins
Description
23- The acidity of urine is neutralized by?
A. Cowpers gland
B. Prostate gland
C. Seminal vesicle
D. Vas deferens
View Answer
Answer : B. Prostate gland
Description
24- The corpus luteum is essentially formed from?
A. Graafian follicle
B. Ovum
C. Oogonium
D. Oocyte
View Answer
Answer : A. Graafian follicle
Description
25- The outer layer of uterus is called as:
A. Endometrium
B. Myometrium
C. Mesometrium
D. Perimetrium
View Answer
Answer : D. Perimetrium
Description
26- ______ is spread through sexual contact.
A. Gonorrhoea
B. Influenza
C. Tuberculosis
D. Typhoid
View Answer
Answer : A. Gonorrhoea
Description
27- The cells contained in the lacunae of the bone are called?
A. Chondrocytes
B. Osteoblast
C. Osteocytes
D. Osteoclast
View Answer
Answer : C. Osteocytes
Description
28- The ____ surrounds the muscle fibre of the skeletal muscle.
A. Cytoplasm
B. Lacunae
C. Myofibrils
D. Sarcoplasm
View Answer
Answer : D. Sarcoplasm
Description
29- What happens to calcium when skeletal muscles recover from contraction?
A. Released from the myosin head
B. Released from the sarcoplasmic reticulum
C. Pumped into the sarcoplasmic reticulum
D. Exchanged for sodium ions
View Answer
Answer : C. Pumped into the sarcoplasmic reticulum
Description
30- Which of the following blood groups has anti-A and anti-B antibodies in the serum?
A. A
B. B
C. AB
D. O
View Answer
Answer : D. O
Description
31- What is the primary outcome of crossing over during prophase of meiosis ?
A. Chromosomes duplicate without any exchange of parts
B. Homologous chromosomes exchange different pairs leading to recombinant chromatids and increased genetic variation
C. Non-homologous chromosomes exchange parts
D. Homologous chromosomes exchange identical parts, resulting in no genetic variation
View Answer
Answer : B. Homologous chromosomes exchange different pairs leading to recombinant chromatids and increased genetic variation
Description
32- The genetic makeup that your parents have transferred to you for your hair color, makes up your:
A. Genotype
B. Karyotype
C. Phenotype
D. None of the above
View Answer
Answer : A. Genotype
Description
33- Carnivorous plants have evolved mechanisms for trapping and digesting small animals. The product of this digestion is used to supplement the plant’s supply of:
A. Carbohydrates
B. Lipids
C. Nitrites
D. Water
View Answer
Answer : C. Nitrites
Description
34- Which is true for an X linked dominant trait?
A. All female offspring of the affected father will be affected
B. Half of the female offsprings of the affected father will be affected
C. No male offspring of an affected mother will be affected
D. No female offspring of the affected father will be affected
View Answer
Answer : A. All female offspring of the affected father will be affected
Description
35- Malpighian tubules are found in:
A. Earthworm
B. Grasshopper
C. Slug
D. Leech
View Answer
Answer : B. Grasshopper
Description
36- Shark belongs to class______.
A. Chondrichthyes
B. Echinodermata
C. Osteichthyes
D. Urochordata
View Answer
Answer : A. Chondrichthyes
Description
37- Canal system is a characteristic of?
A. Cnidarians
B. Protozoans
C. Porifera
D. Segmented worms
View Answer
Answer : C. Porifera
Description
38- Mantle is the feature of?
A. Annelids
B. Chordates
C. Echinoderms
D. Mussel
View Answer
Answer : D. Mussel
Description
39- The production of energy is______.
A. Faster in anaerobic respiration
B. Faster in aerobic respiration
C. Same in both types of respiration
D. Not associated with respiration
View Answer
Answer : B. Faster in aerobic respiration
Description
40- The pathway to the breakdown of glucose, carried out by micro-organisms, is called: