161- As per 2nd photoelectric experiment, photoelectric effect does not occur if the frequency of the incident light is?
A. Below the threshold frequency
B. Equals the threshold frequency
C. Three times the threshold frequency
D. Twice the threshold frequency
View Answer
Answer : A. Below the threshold frequency
Description
162- If an electron in the hydrogen atom jumps from second to first orbit, the emitted radiation has a wavelength of?
A. 4/3RH
B. 3/4RH
C. 4RH
D. RH
View Answer
Answer : A. 4/3RH
Description
163- Black body is an ideal radiator that radiates at all wavelengths:
A. Inconsistently
B. Distinctly
C. Equally
D. Unequally
View Answer
Answer : D. Unequally
Description
164- Mass number A refers to ______.
A. Number of electrons
B. Number of nucleons
C. Number of neutrons
D. Number of protons
View Answer
Answer : B. Number of nucleons
Description
165- λ is a ______ constant:
A. Decay
B. Dielectric
C. Plank’s
D. Proportionality
View Answer
Answer : A. Decay
Description
166- Gamma ray camera can observe radiations from the ______ that are concentrated in the organs.
A. Atoms
B. Isotopes
C. Nucleons
D. Neutrons
View Answer
Answer : B. Isotopes
Description
167- A car is moving in a circular path at a constant speed. What provides the necessary centripetal force to keep the car moving in this path?
A. The car’s inertia resisting any change in direction
B. The car’s mass pulling it towards the centre of the circle
C. The engine’s power pushing the car forward
D. The friction between the tyres and the road
View Answer
Answer : D. The friction between the tyres and the road
Description
168- Which of the following pairs correctly matches a physical quantity with its SI unit?
A. Energy- Newton
B. Force – Joule
C. Power- Watt
D. Velocity-m/s²
View Answer
Answer : C. Power- Watt
Description
169- _____ is the natural tendency of an object to remain at rest or in motion with constant velocity?
A. Friction
B. Inertia
C. Mass
D. Weight
View Answer
Answer : B. Inertia
Description
170- A car in motion hits and gets crashed into a tree trunk, what is NOT conserved?
A. Kinetic energy alone
B. Momentum alone
C. Momentum and kinetic energy both
D. Neither kinetic energy nor momentum
View Answer
Answer : A. Kinetic energy alone
Description
171- The vertical and horizontal component of the projectile motion are:
A. Correlated with each other
B. Dependent on each other
C. Independent of each other
D. Associated with each other
View Answer
Answer : C. Independent of each other
Description
172- A ball is kicked horizontally from the top of a 10m high cliff with an initial speed of 15m/s. After 2 seconds, which of the following statement describes the ball’s horizontal and vertical components?
A. The horizontal velocity is 15m/s while vertical velocity is 20m/s downwards
B. The horizontal velocity is 15m/s while vertical velocity is 15m/s downwards
C. The horizontal velocity is 30m/s while vertical velocity is 20m/s downwards
D. The horizontal velocity is 15m/s while vertical velocity is 0m/s
View Answer
Answer : A. The horizontal velocity is 15m/s while vertical velocity is 20m/s downwards
Description
173- How does an angle between the force applied and the direction of motion influence the work done on an object?
A. Work is constant regardless of the angle
B. Work is maximum when the angle is 0°
C. Work is negative when the angle is 90°
D. Work is 0 when the angle is 45°
View Answer
Answer : B. Work is maximum when the angle is 0°
Description
174- A nurse is pushing a wheelchair with an 80kg patient sitting on it. How much work is done by the patient’s weight?
A. Half of the work
B. Maximum work
C. Minimum work
D. No work
View Answer
Answer : D. No work
Description
175- If a constant force of 10N is applied to move an object 5m in the direction of the force, what is the work done?
A. 2 J
B. 5 J
C. 15 J
D. 50 J
View Answer
Answer : D. 50 J
Description
176- The escape velocity of a body in the gravitational field of Earth is dependent on:
A. Angle on which it is thrown
B. Both mass of the body and the angle at which it is thrown
C. Mass of earth
D. Mass of the body
View Answer
Answer : C. Mass of earth
Description
177- Choose the sentence with the correct tense and sentence structure:
A. He is going to the market yesterday.
B. I had been waiting for the bus, and it arrives.
C. She will finish her homework before she went to bed.
D. They were playing football when it started to rain.
View Answer
Answer : D. They were playing football when it started to rain.
Description
178- Choose the correct sentence.
A. My father was talking to his friend on mobile phone when I fall from the bicycle.
B. My father is talking to his friend on mobile phone when I fall from the bicycle.
C. My father was talking to his friend on mobile phone when I fell from the bicycle.
D. My father was talking to his friend on mobile phone when I am falling from the bicycle.
View Answer
Answer : C. My father was talking to his friend on mobile phone when I fell from the bicycle.
Description
179- Choose the correct sentence:
A. She didn’t knew about the surprise party.
B. She hasn’t knew about the surprise party.
C. She didn’t know about the surprise party.
D. She doesn’t know about the surprise party.
View Answer
Answer : C. She didn’t know about the surprise party.
Description
180- After she ______ the stairs, her heart almost gave out from exhaustion.