141- In the case of a parallel plate capacitor, when the distance between the two plates is reduced to half and the area of the plate doubled, the capacitance:
A. Increases four times
B. Increases six times
C. Is doubled
D. Remains the same
View Answer
Answer : A. Increases four times
Description
142- If the dielectric material between the plates of the capacitor is removed, what happens to the electric field between the plates?
A. The electric field becomes zero
B. The electric field decreases
C. The electric field increases
D. The electric field remains the same
View Answer
Answer : C. The electric field increases
Description
143- Capacitance of a capacitor increases with a decrease in:
A. Dielectric constant
B. Plate area
C. Permittivity
D. Plate separation
View Answer
Answer : D. Plate separation
Description
144- The I-V Graph for a non-Ohmic material is always:
A. Curved
B. Horizontal
C. Linear
D. Perpendicular
View Answer
Answer : A. Curved
Description
145- Temperature coefficient of resistance is defined as increase in resistance per ohm original resistance per ______ ?
A. Degree rise in temperature
B. Unit increase in electric current
C. Unit decrease in capacitance
D. Degree drop in temperature
View Answer
Answer : A. Degree rise in temperature
Description
146- For metals, the temperature coefficient of resistance is:
A. Infinity
B. Negative
C. Positive
D. Zero
View Answer
Answer : C. Positive
Description
147- If R1 and R2 are respectively the filament resistance of a 100-Watt bulb and 200-Watt bulb designed to operate on the same voltage, then power of:
A. R1 is two times R2
B. R2 is two times R1
C. R2 is four times R1
D. R1 is four times R2
View Answer
Answer : D. R1 is four times R2
Description
148- The maximum power transfer theorem states that maximum power is delivered to the load when:
A. The load resistance is half of the source resistance
B. The load resistance is zero
C. The load resistance is double the source resistance
D. The load resistance is equal to the source resistance
View Answer
Answer : D. The load resistance is equal to the source resistance
Description
149- Electron Volt (eV) is another unit of:
A. Charge
B. Current
C. Energy
D. Power
View Answer
Answer : C. Energy
Description
150- An electron is moving perpendicular to the magnetic field, which of the following is correct statement about electromagnetic force acting on the electron?
A. Force acting is equal to electron charge
B. Force acting is equal to the magnetic field strength
C. Force acting is maximum
D. Zero force is acting on it
View Answer
Answer : C. Force acting is maximum
Description
151- For a positive charged particle (q) moving with a velocity (v) in a magnetic filed of flux density B, the force (F) acting on the charge particle is given by the expression?
A. q = Fv × B
B. F = qv × B
C. F = v × B / q
D. q = v × B / F
View Answer
Answer : B. F = qv × B
Description
152- Which of the following statement is true about the magnetic field inside a solenoid?
A. It is along the axis of the coil
B. It is circular around the wires
C. It is zero when current flows through it
D. It is strongest at the ends of the solenoid
View Answer
Answer : A. It is along the axis of the coil
Description
153- One-meter-long copper rod is moving with speed 20 m/sec in the magnetic field of strength 0.6 tesla what is the value of induced emf?
A. 12 V
B. 19.4 V
C. 25 V
D. 20.6 V
View Answer
Answer : A. 12 V
Description
154- The inductance of a coil depends on.
A. Number of turns
B. Resistance of the wire used
C. Type of insulation used on the wire
D. Voltage applied to the coil
View Answer
Answer : A. Number of turns
Description
155- The direction of induced current is determined by?
A. Ampere’s law
B. Faraday’s law
C. Lenz’s law
D. Ohm’s law
View Answer
Answer : C. Lenz’s law
Description
156- Lenz’s law is consistent with the:
A. Ampere’s law
B. Faraday’s law
C. Law of conservation of energy
D. Ohm’s law
View Answer
Answer : C. Law of conservation of energy
Description
157- The basic principle behind the operation of the transformer is.
A. Coulomb’s law
B. Electromagnetic induction
C. Hess’s law
D. Gas’s Law
View Answer
Answer : B. Electromagnetic induction
Description
158- When the PN junction is reverse-biased, its reverse current is of the order of:
A. Gigaamperes
B. Kiloamperes
C. Megaamperes
D. Microamperes
View Answer
Answer : D. Microamperes
Description
159- The momentum of moving photon is:
A. mc²
B. λ / h
C. h / λ
D. zero
View Answer
Answer : C. h / λ
Description
160- In every instant of time, wavelength associated with a freely falling body: