121- What is the mass of 1 mole of calcium carbonate (CaCO₃)?
A. 50g
B. 75g
C. 100g
D. 125g
View Answer
Answer : C. 100g
Description
122- Which one of the following molecules has a pyramidal structure?
A. C₂H₄
B. CH₄
C. H₂O
D. NH₃
View Answer
Answer : D. NH₃
Description
123- A wheel makes 3 complete revolutions. What is the total number of radians through which a point on wheel has rotated?
A. 2π
B. 3π
C. 6π
D. 9π
View Answer
Answer : C. 6π
Description
124- For rigid body that rotates about a fixed axis, the angle swept out by a line passing through any point on the body and intersecting the axis of rotation perpendicularly is called?
A. Angular acceleration
B. Angular displacement
C. Angular velocity
D. Angular momentum
View Answer
Answer : B. Angular displacement
Description
125- In a rotating spaceship, to produce artificial gravity, what does the centripetal force do?
A. Increases spaceship’s rotation
B. Has no effect inside the spaceship
C. Pulls objects towards the centre
D. Pushes the objects towards the outer wall
View Answer
Answer : D. Pushes the objects towards the outer wall
Description
126- When the mass of a body moving along a circle becomes half and radius becomes double, and v is constant, the centripetal force becomes?
A. Double
B. Half
C. One-fourth
D. Remains Same
View Answer
Answer : C. One-fourth
Description
127- What happens when two waves of the same frequency and amplitude meet in phase?
A. They produce a wave with the same amplitude as the individual waves
B. They combine to form a wave double the amplitude, resulting in constructive interference
C. They produce a wave with zero amplitude
D. They cancel each other out resulting in a destructive interference
View Answer
Answer : B. They combine to form a wave double the amplitude, resulting in constructive interference
Description
128- Which type of waves can be polarized?
A. Longitudinal waves
B. Mechanical waves
C. Sound waves
D. Transverse waves
View Answer
Answer : D. Transverse waves
Description
129- For longitudinal waves:
A. The particles of the medium remain stationary as the wave passes through
B. The particles of the medium oscillate perpendicular to the wave’s propagation
C. The particles of the medium oscillate along the direction of the wave’s propagation
D. Their velocity is enhanced when they travel through vacuum
View Answer
Answer : C. The particles of the medium oscillate along the direction of the wave’s propagation
Description
130- According to the principle of superimposition, when 2 or more waves overlap at a point in space, the amplitude of the resultant wave at that point is?
A. Always zero
B. The product of the individual wave amplitude
C. The product of the frequencies of the individual waves
D. The sum of the amplitudes of the individual waves
View Answer
Answer : D. The sum of the amplitudes of the individual waves
Description
131- The speed of sound in a medium containing ideal gas is NOT dependent on:
A. Density
B. Moisture
C. Pressure
D. Temperature
View Answer
Answer : C. Pressure
Description
132- A tuning fork having angular frequency equal 440Hz produces sound waves which travel with the speed of 340 m/s. What is the separation between a compression and the adjacent rarefaction of the sound waves?
A. 0.57 m
B. 0.67 m
C. 0.77 m
D. 0.87 m
View Answer
Answer : C. 0.77 m
Description
133- A police car, with its siren on, is moving towards a stationary listener. How does the stationary listener receive the frequency of the sound emitted by the siren? It
A. Decreases
B. Increases
C. Stays the same
D. Varies randomly
View Answer
Answer : B. Increases
Description
134- In an adiabatic process, how does the temperature of a gas change as its volume decreases?
A. The temperature decreases
B. The temperature increases
C. The temperature remains constant
D. The temperature first increases then decreases
View Answer
Answer : B. The temperature increases
Description
135- During an isothermal expansion of an ideal gas, which of the following statement is true?
A. The internal energy of the gas increases
B. Pressure and temperature of the gas increase
C. The temperature of the gas remains constant
D. The work done by the gas is zero
View Answer
Answer : C. The temperature of the gas remains constant
Description
136- Consider an ideal gas confined to the cylinder with a fixed piston, on heating the gas, all the heat supplied increases:
A. Kinetic energy of the molecules
B. Potential Energy of the molecules
C. The intermolecular forces between gas molecules
D. The number of gas molecules
View Answer
Answer : A. Kinetic energy of the molecules
Description
137- What is the increase in force between two charges if the separation between them is decreased by 50 percent?
A. Becomes four times
B. Doubles
C. Increases by half
D. Triples
View Answer
Answer : A. Becomes four times
Description
138- According to Coulomb’s law, what happens to the electrostatic force between the 2-point charges if the distance between them is doubled?
A. The force becomes one-fourth
B. The force becomes half
C. The force doubles
D. The force remains the same
View Answer
Answer : A. The force becomes one-fourth
Description
139- What does one Coulomb represent in terms of charge?
A. The amount of charge transported by a current of 1 Ampere in 1 second
B. The charge of 1 proton
C. The charge of 1 electron
D. The charge required to create a force of 1 Newton between two charges separated by 1 meter
View Answer
Answer : A. The amount of charge transported by a current of 1 Ampere in 1 second
Description
140- Two points charges, +5µC and -5µC are placed at points A and B, respectively, which are separated by a distance 2d. What is the electric potential at the midpoint M of the line joining A and B?