ETEA MDCAT Past Paper 2017

1- The compound that cannot undergo addition reaction is:

A. Cyclopropane
B. Benzene
C. Butyne
D. None of the above

Answer : B. Benzene

2- Benzene gives more stable product when undergo:

A. Electrophilic addition reaction
B. Oxidation reaction
C. Electrophilic substitution reaction
D. Nucleophilic addition reaction

Answer : C. Electrophilic substitution reaction

3- For callus formation, auxin and cytokinin are required in which ratio?

A. Balanced
B. Only cytokinin required
C. Low auxin, very high cytokinin
D. Only auxin

Answer : A. Balanced

4- For which purpose myeloma cells (cancerous B.lymphocytes) are used in the production of monoclonal antibodies?

A. Increased rate of cell division
B. Immunization with antigen
C. To avoid contamination
D. As nutrient in media

Answer : A. Increased rate of cell division

5- DNA polymerase adds nucleotides to the 3' end of the primer so the direction of replication will be?

A. 5′ to 3′
B. 3′ to 5′
C. 3′ end of the primer to 3′ end of template strand
D. 3′ end of the template strand to the 3′ end of the primer

Answer : A. 5' to 3'

6- The range of projectile is the same for two angles which are mutually?

A. Perpendicular
B. Supplementary
C. Complementary
D. 270°

Answer : C. Complementary

7- A wave of amplitude 20mm has intensity Ix. another wave of the same frequency but of amplitude 5mm has intensity Iy. What is Ix/Iy?

A. 2
B. 4
C. 16
D. 256

Answer : C. 16

8- The resistance of a device is designed to change with temperature. What is the device?

A. A light dependent resistor
B. A potential divider
C. A semiconductor diode
D. A thermistor

Answer : D. A thermistor

9- I enjoy____tennis.

A. to play
B. plays
C. playing
D. to playing

Answer : C. playing

10- Catalytic converter reduces the emission of?

A. Unburnt hydrocarbons
B. CO
C. NO
D. All of the above

Answer : D. All of the above

11- What is the name of the carboxylic acid given below? HOOC(CH₂)₃COOH

A. Propanedioic acid
B. Pentane dioic acid
C. Pentane dicarboxylic acid
D. Propane dicarboxylic acid

Answer : B. Pentane dioic acid

12- OH⁻(alcoholic) + CH₃(CH₂)₂Br → Product. The nature of OH⁻ in the above reaction is:

A. Nucleophile
B. Lewis base
C. Ligand
D. All of the above

Answer : D. All of the above

13- When the sperm count is high, inhibin hormone release increases which:

A. Inhibits anterior pituitary release follicle stimulating hormone
B. Increase anterior pituitary release of follicle stimulating hormone
C. Inhibit release of luteinizing hormone
D. Increase release of luteinizing hormone

Answer : A. Inhibits anterior pituitary release follicle stimulating hormone

14- Implantation of embryo takes place in which week of pregnancy?

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

Answer : C. 3rd

15- XX-XY type of sex determination pattern is present in which of the following organisms?

A. Humans
B. Butterflies
C. Grasshopper
D. Drosophila

Answer : A. Humans

16- When will 1 C of charge pass a point in an electrical circuit?

A. When 1A moves through a voltage of 1V
B. When a power of 1W is used for 1s
C. When the current is 5mA for 200s
D. When the current is 10A for 10s

Answer : C. When the current is 5mA for 200s

17- A cell of internal resistance 2.0Ω and electromotive force (e.m.f) 1.5V is connected a resistor of resistance 3.0Ω. What is the potential difference across the 3.0Ω resistor?

A. 5V
B. 1.2V
C. 0.9V
D. 0.6V

Answer : C. 0.9V

18- In a stationary wave the distance between consecutive antinodes is 25cm. If the wave velocity is 300ms⁻¹ then the frequency of the wave will be:

A. 150 Hz
B. 300 Hz
C. 600 Hz
D. 750 Hz

Answer : C. 600 Hz

19- The path ______ paved, so we were able to walk through the path.

A. had been
B. was
C. has been
D. being

Answer : A. had been

20- Choose the correct sentence.

A. Naila was exhausted that on she lain down for a nap
B. Naila was so exhausted that on she laid down for a nap
C. Naila was so exhausted that on she was lying down for a nap
D. Naila was so exhausted that on she will lay down for a nap

Answer : B. Naila was so exhausted that on she laid down for a nap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top