1- The compound that cannot undergo addition reaction is:
A. Cyclopropane
B. Benzene
C. Butyne
D. None of the above
View Answer
Answer : B. Benzene
Description
2- Benzene gives more stable product when undergo:
A. Electrophilic addition reaction
B. Oxidation reaction
C. Electrophilic substitution reaction
D. Nucleophilic addition reaction
View Answer
Answer : C. Electrophilic substitution reaction
Description
3- For callus formation, auxin and cytokinin are required in which ratio?
A. Balanced
B. Only cytokinin required
C. Low auxin, very high cytokinin
D. Only auxin
View Answer
Answer : A. Balanced
Description
4- For which purpose myeloma cells (cancerous B.lymphocytes) are used in the production of monoclonal antibodies?
A. Increased rate of cell division
B. Immunization with antigen
C. To avoid contamination
D. As nutrient in media
View Answer
Answer : A. Increased rate of cell division
Description
5- DNA polymerase adds nucleotides to the 3' end of the primer so the direction of replication will be?
A. 5′ to 3′
B. 3′ to 5′
C. 3′ end of the primer to 3′ end of template strand
D. 3′ end of the template strand to the 3′ end of the primer
View Answer
Answer : A. 5' to 3'
Description
6- The range of projectile is the same for two angles which are mutually?
A. Perpendicular
B. Supplementary
C. Complementary
D. 270°
View Answer
Answer : C. Complementary
Description
7- A wave of amplitude 20mm has intensity Ix. another wave of the same frequency but of amplitude 5mm has intensity Iy. What is Ix/Iy?
A. 2
B. 4
C. 16
D. 256
View Answer
Answer : C. 16
Description
8- The resistance of a device is designed to change with temperature. What is the device?
A. A light dependent resistor
B. A potential divider
C. A semiconductor diode
D. A thermistor
View Answer
Answer : D. A thermistor
Description
9- I enjoy____tennis.
A. to play
B. plays
C. playing
D. to playing
View Answer
Answer : C. playing
Description
10- Catalytic converter reduces the emission of?
A. Unburnt hydrocarbons
B. CO
C. NO
D. All of the above
View Answer
Answer : D. All of the above
Description
11- What is the name of the carboxylic acid given below?
HOOC(CH₂)₃COOH
A. Propanedioic acid
B. Pentane dioic acid
C. Pentane dicarboxylic acid
D. Propane dicarboxylic acid
View Answer
Answer : B. Pentane dioic acid
Description
12- OH⁻(alcoholic) + CH₃(CH₂)₂Br → Product. The nature of OH⁻ in the above reaction is:
A. Nucleophile
B. Lewis base
C. Ligand
D. All of the above
View Answer
Answer : D. All of the above
Description
13- When the sperm count is high, inhibin hormone release increases which:
A. Inhibits anterior pituitary release follicle stimulating hormone
B. Increase anterior pituitary release of follicle stimulating hormone
C. Inhibit release of luteinizing hormone
D. Increase release of luteinizing hormone
View Answer
Answer : A. Inhibits anterior pituitary release follicle stimulating hormone
Description
14- Implantation of embryo takes place in which week of pregnancy?
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th
View Answer
Answer : C. 3rd
Description
15- XX-XY type of sex determination pattern is present in which of the following organisms?
A. Humans
B. Butterflies
C. Grasshopper
D. Drosophila
View Answer
Answer : A. Humans
Description
16- When will 1 C of charge pass a point in an electrical circuit?
A. When 1A moves through a voltage of 1V
B. When a power of 1W is used for 1s
C. When the current is 5mA for 200s
D. When the current is 10A for 10s
View Answer
Answer : C. When the current is 5mA for 200s
Description
17- A cell of internal resistance 2.0Ω and electromotive force (e.m.f) 1.5V is connected a resistor of resistance 3.0Ω. What is the potential difference across the 3.0Ω resistor?
A. 5V
B. 1.2V
C. 0.9V
D. 0.6V
View Answer
Answer : C. 0.9V
Description
18- In a stationary wave the distance between consecutive antinodes is 25cm. If the wave velocity is 300ms⁻¹ then the frequency of the wave will be:
A. 150 Hz
B. 300 Hz
C. 600 Hz
D. 750 Hz
View Answer
Answer : C. 600 Hz
Description
19- The path ______ paved, so we were able to walk through the path.
A. had been
B. was
C. has been
D. being
View Answer
Answer : A. had been
Description
20- Choose the correct sentence.
A. Naila was exhausted that on she lain down for a nap
B. Naila was so exhausted that on she laid down for a nap
C. Naila was so exhausted that on she was lying down for a nap
D. Naila was so exhausted that on she will lay down for a nap
View Answer
Answer : B. Naila was so exhausted that on she laid down for a nap