Metals Mcqs

1- Which of the following is a metal?

A. Iron
B. Helium
C. Oxygen
D. Sulfur

Answer : A. Iron

2- Metals are generally:

A. Non-malleable
B. Dull in appearance
C. Good conductors of heat
D. Poor conductors of electricity

Answer : C. Good conductors of heat

3- Which metal is liquid at room temperature?

A. Tin
B. Zinc
C. Lead
D. Mercury

Answer : D. Mercury

4- Which of the following is the lightest metal?

A. Sodium
B. Lithium
C. Beryllium
D. Aluminium

Answer : B. Lithium

5- Which of the following is not a metal?

A. Silver
B. Gold
C. Copper
D. Carbon

Answer : D. Carbon

6- Metals are usually:

A. Brittle
B. Malleable and ductile 
C. Soft and non-conductive
D. Poor conductors of heat

Answer : B. Malleable and ductile

7- Which of the following is an alkali metal?

A. Iron
B. Calcium
C. Magnesium
D. Potassium

Answer : D. Potassium

8- The most abundant metal in the Earth's crust is:

A. Zinc
B. Iron
C. Aluminium
D. Copper

Answer : C. Aluminium

9- Which metal is used for making electrical wires?

A. Copper
B. Silver
C. Lead
D. Zinc

Answer : A. Copper

10- Which of the following metals is most reactive?

A. Iron
B. Gold
C. Copper
D. Potassium

Answer : D. Potassium

11- Which metal is known as quicksilver?

A. Tin
B. Mercury
C. Lead
D. Silver

Answer : B. Mercury

12- The property of metals that allows them to be drawn into wires is called:

A. Ductility
B. Flexibility
C. Brittleness
D. Malleability

Answer : A. Ductility

13- The property of metals that allows them to be hammered into thin sheets is:

A. Ductility
B. Elasticity
C. Malleability
D. Brittleness

Answer : C. Malleability

14- Which of the following is a noble metal?

A. Iron
B. Zinc
C. Platinum
D. Aluminium

Answer : C. Platinum

15- Which metal is used in making aircraft?

A. Tin
B. Lead
C. Mercury
D. Aluminium

Answer : D. Aluminium

16- Which of the following metals is most malleable?

A. Lead
B. Gold
C. Zinc
D. Iron

Answer : B. Gold

17- Which metal is used in thermometers?

A. Tin
B. Silver
C. Lead
D. Mercury

Answer : D. Mercury

18- Which metal is found in hemoglobin?

A. Iron
B. Zinc
C. Copper
D. Calcium

Answer : A. Iron

19- Which of these metals reacts with water?

A. Silver
B. Gold
C. Sodium
D. Mercury

Answer : C. Sodium

20- Which metal is essential for bone formation?

A. Zinc
B. Lead
C. Copper
D. Calcium

Answer : D. Calcium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top