1- The boiling point of carboxylic acids is relatively high due to formation of ______ structure by hydrogen bonding.
A. Dimeric
B. Cerametric
C. Hexametric
D. Octameric
View Answer
Answer : A. Dimeric
Description
2- When carboxylic acids reacts with alkali metals, they liberate:
A. Hydrogen
B. CO₂
C. Water
D. Oxygen
View Answer
Answer : A. Hydrogen
Description
3- In a polypeptide chain of protein, amino acids are linked by carboxylic group of one amino acid to amino group of next amino acid, bond is known as:
A. Ionic
B. Hydrogen
C. Peptide
D. Glycosidic
View Answer
Answer : C. Peptide
Description
4- Which of the following is NOT the observation of theory of natural selection?
A. Struggle for survival
B. Over production of individuals
C. Action of natural selection
D. Survival is struggle for existence is random
View Answer
Answer : D. Survival is struggle for existence is random
Description
5- According to p²+2pq+q²=1 relationship, if 23% of individuals show the recessive trait, what will be the frequency of dominant allele in the population?
A. 23
B. 77
C. 0.52
D. 0.77
View Answer
Answer : C. 0.52
Description
6- The organs which are functionally alike but have different internal structure are known as:
A. Homologous organs
B. Metrologous organs
C. Analogous organs
D. Vestigial organs
View Answer
Answer : C. Analogous organs
Description
7- According to p²+2pq+q²=1 relationship of AA genotype is p, p=0.6 then what will be the value of Aa in population?
A. 0.16
B. 0.36
C. 0.48
D. 0.1152
View Answer
Answer : C. 0.48
Description
8- Which part of the heart is known as aorta to supply oxygenated blood to almost whole body?
A. B
B. F
C. G
D. D
View Answer
Answer : D. D
Description
9- Name the part of lymphatic system marked as ‘X’?
A. Lymph nodes
B. Spleen
C. Thymus
D. Lymph duct
View Answer
Answer : A. Lymph nodes
Description
10- Which one of the following is related to defense system of human body?
A. Red blood cells
B. White blood cells
C. Platelets
D. Plasma
View Answer
Answer : B. White blood cells
Description
11- Protein layers which are NOT continuous on the surface make ______ percent of total in plasma membrane.
A. 50-60
B. 60-70
C. 60-80
D. 70-80
View Answer
Answer : D. 70-80
Description
12- Which part of the heart receives deoxygenated blood from whole body?
A. Right Auricle
B. Left Auricle
C. Right Ventricle
D. Left Ventricle
View Answer
Answer : A. Right Auricle
Description
13- Albumins constitute ______% of plasma proteins that help in maintaining the colloid osmotic pressure of blood.
A. 20
B. 25
C. 50
D. 75
View Answer
Answer : D .75
Description
14- Chromosomes present in the nucleus have ______ function in the cell.
A. Hereditary
B. Protein formation
C. Power house
D. Food synthesis
View Answer
Answer : A. Hereditary
Description
15- Which of the following are related to the synthesis of excretory proteins by the cell?
A. Cell membranes
B. Rough Endoplasmic Reticulum
C. Centrioles
D. Smooth Endoplasmic Reticulum
View Answer
Answer : B. Rough Endoplasmic Reticulum
Description
16- Which of these alphabets indicate presence of power house of the cell?
A. A
B. B
C. C
D. D
View Answer
Answer : B. B
Description
17- The power of a microscope by which we can distinguish two closely located points is termed as:
A. Resolution
B. Fixation
C. Electrophoresis
D. Ultracentrifugation
View Answer
Answer : A. Resolution
Description
18- Due to the deficiency of ______ hormone, synthesis of glycogen gets depressed, glucose level increases in blood and leads to a condition called Diabetes mellitus.
A. Oxytocin
B. Parathormone
C. Glucagon
D. Insulin
View Answer
Answer : D. Insulin
Description
19- During active membrane potential, ______ conducts the impulse in the form of nerve impulse.
A. Axon
B. Soma
C. Neuron
D. Cytoplasm
View Answer
Answer : A. Axon
Description
20- The most important function of ______ hormone is cell division in apical meristem of young plants.