SPSC Lecturer Islamiat Past Paper 16-03-2021

1- Who is entitled to have both Shariat and Kitab?

A. Nabi
B. Rasool
C. Angel
D. None of these

Answer : B. Rasool

2- To which Prophet were the Ten Commandments revealed?

A. Hazrat Adam (A.S) 
B. Hazrat Idrees (A.S) 
C. Hazrat Musa (A.S) 
D. Hazrat Ibrahim (A.S)

Answer : C. Hazrat Musa (A.S)

3- Jumma Prayer was offered and led first time in Islam by?

A. Hazrat Abu Bakar (R.A) 
B. Hazrat Umar Farooq (R.A) 
C. Hazrat Abdullah bin Rawaha (R.A) 
D. Hazrat Musab bin Umair (R.A)

Answer : D. Hazrat Musab bin Umair (R.A)

4- In which surah is the ruling not to offer prayers while intoxicated?

A. Surah Al-Ma’idah
B. Surah An-Nisa
C. Surah Al-Ahzab 
D. Surah At-Taubah

Answer : B. Surah An-Nisa

5- What is the current Hijri year?

A. 1439
B. 1440
C. 1441
D. 1442

Answer : D. 1442

6- Which companion of Holy Prophet (PBUH) is called Translator of Qur’an?

A. Hazrat Abdullah bin Masud (R.A) 
B. Hazrat Ali (R.A) 
C. Hazrat Abdullah bin Abbas (R.A)
D. Hazrat Umar (R.A)

Answer : C. Hazrat Abdullah bin Abbas (R.A)

7- Hazrat Abu Bakar (R.A) entrusted the work of compilation of Holy Quran to:

A. Hazrat Zaid bin Thabit (R.A)
B. Hazrat Usama bin Zaid (R.A) 
C. Hazrat Umar (R.A) 
D. None of these

Answer : A. Hazrat Zaid bin Thabit (R.A)

8- According to Islamic laws, the share of wife in the property is:

A. Half
B. 1/8th
C. 1/4th
D. Both B and C

Answer : D. Both B and C

9- He is in charge of Keys of Ka’ba in the reign of Holy Prophet (PBUH).

A. Hazrat Usman bin Talha (R.A)
B. Hazrat Abu Bakar (R.A) 
C. Hazrat Umar (R.A) 
D. Hazrat Abu Ayub (R.A)

Answer : A. Hazrat Usman bin Talha (R.A)

10- In which year Usury (Riba) was declared prohibited?

A. 6 A.H 
B. 8 A.H
C. 9 A.H
D. 10 A.H 

Answer : C. 9 A.H

11- The restriction on drinking wine was ordered in:

A. 5th A.H 
B. 4th A.H
C. 6th A.H 
D. 8th A.H

Answer : B. 4th A.H

12- Abyssinia was the old name of:

A. Iraq
B. Iran
C. Indonesia
D. Ethiopia

Answer : D. Ethiopia

13- Which two prayers were obligatory on Muslims before Mairaj-un-Nabi (SAW):

A. Fajr & Zuhr 
B. Fajr & Asr 
C. Fajr & Maghrib
D. Fajr & Isha

Answer : C. Fajr & Maghrib

14- The second Azan for Jumma prayer was started in the time of which Caliph?

A. Hazrat Umar (R.A) 
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Ali (R.A) 
D. Hazrat Umar Bin Abdul Aziz (R.A)

Answer : B. Hazrat Usman (R.A)

15- What is charged from Non-Muslims in an Islamic country instead of Zakat?

A. Kharaj
B. Jizya
C. Ushr
D. None of these

Answer : B. Jizya

16- Which companion asked the Prophet Muhammad (PBUH) for permission to fight against his unbelieving father in the battle?

A. Hazrat Abu Dujana (R.A) 
B. Hazrat Abu Huraira (R.A) 
C. Hazrat Abu Ubaidah (R.A)
D. None of these

Answer : C. Hazrat Abu Ubaidah (R.A)

17- In the beginning Hazrat Muhammad (PBUH) worked as a shepherd for?

A. Banu Sa’ad
B. Banu Asad 
C. Banu Umayyah 
D. Banu Makhzum

Answer : A. Banu Sa'ad

18- The Prophet (PBUH) started a position with the title of sahib Al Suq. What were its duties?

A. Inspecting the Markets
B. Inspecting the Treasury
C. Inspecting the Army
D. None of these

Answer : A. Inspecting the Markets

19- Which Christian monk did the Prophet meet on the way to Syria?

A. Bahira
B. Maisara
C. Nestor
D. Imra-ul-Qais

Answer : A. Bahira

20- What happened 50 days before the birth of Holy Prophet (PBUH)?

A. Incident of Feel (Elephant) 
B. Halfil-Fazul
C. Fire in the Kaaba 
D. None of these

Answer : A. Incident of Feel (Elephant)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top