1- When the temperature of the body surrounding rises, baby responds by:
A. Vasoconstriction
B. Vasodilation
C. Shivering
D. Raising body hairs
View Answer
Answer : B. Vasodilation
Description
2- The excretion of hypertonic urine in humans is associated best with the:
A. Glomerular capsule
B. Proximal convoluted tubule
C. Loop of Henle
D. Distal convoluted tubule
View Answer
Answer : C. Loop of Henle
Description
3- In humans, the temperature regulation control center is located in:
A. Kidneys
B. Brain
C. Lungs
D. Liver
View Answer
Answer : B. Brain
Description
4- As an excretory organ, liver:
A. Detoxifies many chemical poisons
B. Produces ammonia for excretion by the kidneys
C. Produces urine and uric nitrogen of amino acids
D. All of above
View Answer
Answer : D. All of above
Description
5- The active uptake of sodium in the ascending limb or thick loop of Henle is promoted by the action of:
A. Aldosterone
B. Thyroxine
C. ADH
D. Cortisone
View Answer
Answer : A. Aldosterone
Description
6- Which of the following muscles are considered as "Voluntary Muscles"?
A. Smooth muscles
B. Cardiac muscles
C. Skeletal muscles
D. Glandular muscles
View Answer
Answer : C. Skeletal muscles
Description
7- Which types one of the following "myogenic" type of muscle?
A. Smooth muscles
B. Cardiac muscles
C. Skeletal muscles
D. Glandular muscles
View Answer
Answer : B. Cardiac muscles
Description
8- What do we call the cell surface membrane of a muscle fiber?
A. Sarcolemma
B. Plasma membrane
C. Sarcoplasm
D. Myofibrils
View Answer
Answer : A. Sarcolemma
Description
9- Which of the following neurotransmitters function, both neurotransmitter and hormones, decreasing our perception of pain?
A. Epinephrine
B. Serotonin
C. Dopamine
D. Endorphins
View Answer
Answer : D. Endorphins
Description
10- Which body function is controlled through a positive feedback mechanism?
A. Labor contractions
B. Body Temperature
C. Insulin production
D. Thyroxine release
View Answer
Answer : A. Labor contractions
Description
11- Which of the following is common to all neurons?
A. A cell which contains a nucleus
B. A thick myelin sheath
C. Presence of node of Ranvier
D. Presence of Schwann cells
View Answer
Answer : A. A cell which contains a nucleus
Description
12- Neurons are cells adapted for the rapid transmission of electrical impulses. To do this, they have long thin process called:
A. Axons
B. Dendrites
C. Myelin sheath
D. Schwann cells
View Answer
Answer : A. Axons
Description
13- ______ is a junction between two neurons or between a motor neuron and a muscle cell:
A. Impulse
B. Synapse
C. Axon
D. Cleft
View Answer
Answer : B. Synapse
Description
14- Which of the following represents the changes that occur in the ovary and the uterus approximately every 28 days involving ovulation with the breakdown and loss of the lining of the uterus?
A. Ovulation
B. Menstrual cycle
C. Uterine Cycle
D. Embryo formation
View Answer
Answer : B. Menstrual cycle
Description
15- Which of the following diseases is sexually transmitted?
A. Tuberculosis
B. AIDS
C. Dengue fever
D. Cholera
View Answer
Answer : B. AIDS
Description
16- Which of the following hormones of the pituitary gland regulate the menstrual cycle?
A. Follicle stimulating hormone and estrogen
B. Luteinizing hormone and estrogen
C. Follicle stimulating hormone and luteinizing hormone
D. Estrogen and progesterone
View Answer
Answer : C. Follicle stimulating hormone and luteinizing hormone
Description
17- Haemophilia A and B, colour blindness and testicular feminization are example of:
A. X – linked dominant trait
B. Y – linked recessive trait
C. Pseudotausosomal trait
D. None of these
View Answer
Answer : D. None of these
Description
18- Which traits are most likely to affect men than women?
A. The form of appearance of a trait
B. X linked dominant
C. Autosomal dominant
D. Autosomal recessive
View Answer
Answer : A. The form of appearance of a trait
Description
19- Alleles both have an effect on the phenotype heterozygotic organism:
A. Dominant
B. Recessive
C. Multiple
D. Co-dominant
View Answer
Answer : D. Co-dominant
Description
20- When both the allele of a genes are same, the organism is said to be: