Hajj Mcqs

1- In which Islamic month Hajj is performed ?

A. Ramadan
B. Muharram
C. Rabi ul Awal
D. Zul Hajj 

Answer : D. Zul Hajj

2- Hajj was made Farz in the ______ ?

A. 6th Hijri
B. 7th Hijri
C. 8th Hijri
D. 9th Hijri

Answer : D. 9th Hijri

3- Hajj performed by Prophet SAW in which hijri year ?

A. 8th Hijri
B. 9th Hijri
C. 10th Hijri
D. 11th Hijri

Answer : C. 10th Hijri

4- The Prophet Muhammad performed ______ Hajj ?

A. Only One
B. Two
C. Three
D. Five

Answer : A. Only One

5- Hajj is obligatory on ____________?

A. Every Muslim
B. Those who can afford
C. Only on Male Muslims
D. None of these

Answer : B. Those who can afford

6- Zul Hajj is which month of Year ?

A. 1sth Month
B. 4th Month
C. 10th Month
D. 12th Month

Answer : D. 12th Month

7- Which is the 5th pillar of Islam ?

A. Namaz
B. Roza
C. Zakat
D. Hajj

Answer : D. Hajj

8- Qurbani during hajj is performed at ___________ ?

A. Safa
B. Marwa
C. Muzdalfa
D. Mina

Answer : D. Mina

9- What is it named to run between Safa and Marwa ?

A. Sayee
B. Rami
C. Tawaf
D. Waquf

Answer : A. Sayee

10- What is the meaning of Hijr-e-Aswad ?

A. Gold Stone
B. Black Stone
C. White Stone
D. Silver Stone

Answer : B. Black Stone

11- In Hajj, stoning the Devil, is called ____ ?

A. Rami
B. Sayee
C. Istelam
D. Waquf

Answer : A. Rami

12- Which date of Zul Hajj is called Yaum-e-Arfat ?

A. 8th Zul Hajj
B. 9th Zul Hajj
C. 10th Zul Hajj
D. 11th Zul Hajj

Answer : B. 9th Zul Hajj

13- What is called that place where Hazrat Ibrahim AS stood while constructing the Kaaba ?

A. Maqam e Aswad
B. Arafat
C. Mina
D. Maqam e Ibrahim

Answer : D. Maqam e Ibrahim

14- Kissing of Hajre-e-Aswad is known as ?

A. Rami
B. Sayee
C. Istelam
D. Tawaf

Answer : C. Istelam

15- During Hajj pebbles are collected from where ______ ?

A. Mina
B. Arafat
C. Muzdalfa
D. Safa

Answer : C. Muzdalfa

16- The Khutba of Hajj is delivered in which Masjid ?

A. Masid e Nimra
B. Masid e Quba
C. Masid e Haram
D. Masid e Nabvi

Answer : A. Masid e Nimra

17- Islamic tradition, it's generally recommended for a Muslim woman to travel with a _____ for Hajj ?

A. Male Friend
B. Female Friend
C. Mahram
D. None of these

Answer : C. Mahram

18- what is the starting point of Tawaf ?

A. Hajr e Aswad
B. Rukn e Yamani
C. Rukn e Shami
D. Rukn e Iraqi

Answer : A. Hajr e Aswad

19- During Hajj, pilgrims shave their heads. what is this act called ?

A. Ihram
B. Halaq
C. Tawaf
D. Wuquf 

Answer : B. Halaq

20- During Hajj standing on the plain of Arafat is Called ?

A. Sayee
B. Tawaf
C. Istela
D. Wuquf

Answer : D. Wuquf

3

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top