Hajj Mcqs

141- What is the stone on which Prophet Ibrahim stood while building the Kaaba called?

A. Mizab
B. Rukn al-Yamani
C. Hajr al-Aswad
D. Maqam Ibrahim

Answer : D. Maqam Ibrahim

142- Where is Maqam Ibrahim located relative to the Kaaba?

A. East side
B. West side
C. North side
D. South side

Answer : A. East side

143- How many prayers are recommended to be prayed behind Maqam Ibrahim after Tawaf?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer : B. 2

144- What is the area between the Kaaba's door and the Black Stone called?

A. Mataf
B. Maqam
C. Multazam
D. Mustajar

Answer : C. Multazam

145- What is the area between the Yemeni corner and the Black Stone corner called?

A. Multazam
B. Mustajar
C. Maqam
D. Mataf

Answer : B. Mustajar

146- How many lamps were originally hung in the Kaaba?

A. 3
B. 7
C. 10
D. 13

Answer : D. 13

147- What is the door of the Kaaba called?

A. Bab al-Rahmah
B. Bab al-Salam
C. Bab al-Haram
D. Bab al-Kaaba

Answer : D. Bab al-Kaaba

148- How high is the Kaaba's door from the ground?

A. 1 meter
B. 2 meters
C. 3 meters
D. 4 meters

Answer : B. 2 meters

149- What is the cloth covering the Kaaba called?

A. Kiswah
B. Ihram
C. Ghilaf
D. Sitarah

Answer : A. Kiswah

150- What color was the original Kiswah?

A. Black
B. White
C. Red
D. Various colors over time

Answer : D. Various colors over time

151- What is the belt-like band around the Kaaba called?

A. Hizam
B. Mintaqah
C. Zunnar
D. Shadd

Answer : A. Hizam

152- What is written on the Hizam of the Kaaba?

A. Names of caliphs
B. Verses from Quran
C. History of Kaaba
D. Names of prophets

Answer : B. Verses from Quran

153- How many pieces is the Kiswah made of?

A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Answer : C. 5

154- What is the curtain inside the Kaaba door called?

A. Burqu’ 
B. Hijab
C. Sitar
D. Naqab

Answer : A. Burqu'

155- How many pillars support the roof inside the Kaaba?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer : B. 3

156- What is the small staircase inside the Kaaba to reach the roof called?

A. Mirqat al-Kaaba
B. Madras al-Kaaba
C. Sulalah al-Kaaba
D. Daraj al-Kaaba

Answer : D. Daraj al-Kaaba

157- What is the marble marker indicating the start of Tawaf called?

A. Awal al-Tawaf
B. Bidayat al-Tawaf
C. Mil al-Tawaf
D. Markaz al-Tawaf

Answer : C. Mil al-Tawaf

158- How many green lights mark the beginning of Harwala during Sa'i?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer : A. 2

159- What is the area between the two green markers during Sa'i called?

A. Safa-Marwa midpoint
B. Harwala zone
C. Wasat al-Mas’a
D. Batn al-Wadi

Answer : D. Batn al-Wadi

160- What is the hill of Safa made of?

A. Limestone
B. Marble
C. Granite rock
D. Sandstone

Answer : C. Granite rock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top