Hajj Mcqs

161- What is the hill of Marwa made of?

A. Limestone
B. Marble
C. Sandstone
D. Granite rock

Answer : D. Granite rock

162- How many doors does the current Masjid al-Haram have?

A. 49
B. 130
C. 210
D. 300

Answer : C. 210

163- What is the largest door of Masjid al-Haram called?

A. Bab al-Umrah
B. Bab al-Malik
C. Bab al-Fath
D. Bab al-Salam

Answer : D. Bab al-Salam

164- What is "Umrah Mufradah"?

A. Umrah performed independently, not with Hajj 
B. Umrah performed during Hajj months
C. Umrah performed for the first time
D. Umrah performed without a guide

Answer : A. Umrah performed independently, not with Hajj

165- Which months are considered the "Hajj season" for performing Umrah al-Tamattu?

A. Rajab and Sha’ban
B. Shawwal, Dhul-Qa’dah, first ten days of Dhul-Hijjah 
C. Only Dhul-Hijjah
D. All months except Ramadan

Answer : B. Shawwal, Dhul-Qa'dah, first ten days of Dhul-Hijjah

166- What is the ruling if someone in Ihram for Umrah enters the Haram boundary without Ihram?

A. Must exit and re-enter with Ihram
B. Continue without Ihram
C. Sacrifice an animal
D. Fast for three days

Answer : A. Must exit and re-enter with Ihram

167- Which act is specifically recommended upon seeing the Kaaba for the first time?

A. Recite specific Surah from Quran
B. Kiss the ground
C. Immediately start Tawaf
D. Raise hands and make dua

Answer : D. Raise hands and make dua

168- What is "Tawaf al-Nisa" in Shia jurisprudence?

A. Tawaf during menstruation
B. Tawaf for pregnant women
C. Tawaf performed by women only
D. Tawaf required for marital relations to become permissible after Hajj

Answer : D. Tawaf required for marital relations to become permissible after Hajj

169- What is "Hill" area in Hajj terminology?

A. The space between Safa and Marwa
B. Elevated area at Arafat
C. Area outside Haram boundaries where normal clothing can be worn
D. Hilly region near Mina

Answer : C. Area outside Haram boundaries where normal clothing can be worn

170- If a pilgrim wears stitched clothing in Ihram out of forgetfulness, what is the ruling?

A. Ihram is invalid
B. Must sacrifice an animal
C. Fast for three days
D. No penalty, but should remove it when remembered

Answer : D. No penalty, but should remove it when remembered

171- What is "Muhrim" in Hajj context?

A. Sacred boundary
B. Hajj guide
C. Forbidden acts during Hajj
D. A person in the state of Ihram

Answer : D. A person in the state of Ihram

172- What is the recommended supplication when drinking Zamzam water?

A. “Bismillah” only
B. “Allahumma inni as’aluka ‘ilman nafi’an wa rizqan wasi’an” 
C. Any dua from heart
D. No specific dua

Answer : B. "Allahumma inni as'aluka 'ilman nafi'an wa rizqan wasi'an"

173- What is the area called where pilgrims camp in Mina?

A. Khayam
B. Manazil
C. Buyut
D. Askar

Answer : A. Khayam

174- How many days do pilgrims spend in Mina during Hajj?

A. 2-3 days
B. 3-4 days 
C. 4-5 days

D. 5-6 days

Answer : B. 3-4 days

175- What is "Jamarat Bridge"?

A. Multi-level structure for stoning ritual
B. Bridge between Mina and Muzdalifah
C. Bridge near Kaaba
D. Historical bridge in Makkah

Answer : A. Multi-level structure for stoning ritual

176- What safety measure was introduced for the stoning ritual in recent years?

A. Using smaller stones
B. Performing by proxy
C. Complete ban on stoning
D. Designated time slots for different groups

Answer : D. Designated time slots for different groups

177- What is "Hajj al-Ifrad"?

A. Hajj performed alone without Umrah
B. Hajj performed with family
C. Hajj performed by elderly
D. Hajj performed with sacrifice

Answer : A. Hajj performed alone without Umrah

178- What is unique about Hajj al-Qiran?

A. Shorter duration
B. Performed only by residents of Makkah
C. Umrah and Hajj are performed with one Ihram
D. No sacrifice required

Answer : C. Umrah and Hajj are performed with one Ihram

179- What is the ruling on applying oil to hair in Ihram?

A. Permitted if not perfumed
B. Completely prohibited
C. Permitted only for medical reasons
D. Permitted only for women

Answer : A. Permitted if not perfumed

180- What is the ruling on wearing sunglasses in Ihram?

A. Prohibited
B. Permitted
C. Permitted only for men
D. Permitted only if medically necessary

Answer : B. Permitted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top