Important Mcqs About Bangladesh

21- Bangladesh’s main seaport is located in:

A. Sylhet
B. Khulna
C. Chittagong
D. Barisal

Answer : C. Chittagong

22- Bangladesh’s major cash crop is:

A. Cotton
B. Jute
C. Tobacco
D. Sugarcane

Answer : B. Jute

23- The longest bridge in Bangladesh is:

A. Padma Bridge
B. Meghna Bridge
C. Jamuna Bridge
D. Hardinge Bridge

Answer : A. Padma Bridge

24- The majority religion of Bangladesh is:

A. Islam
B. Hinduism
C. Buddhism
D. Christianity

Answer : A. Islam

25- What is the national flower of Bangladesh?

A. Marigold
B. Jasmine
C. Rose
D. Water Lily

Answer : D. Water Lily

26- Which day is celebrated as Language Movement Day in Bangladesh?

A. 21 February
B. 14 February
C. 26 March
D. 30 January

Answer : A. 21 February

27- Which Bangladeshi poet wrote “Amar Shonar Bangla”?

A. Shamsur Rahman
B. Jasimuddin
C. Kazi Nazrul Islam
D. Rabindranath Tagore

Answer : D. Rabindranath Tagore

28- Who is known as the “National Poet” of Bangladesh?

A. Jasimuddin
B. Rabindranath Tagore
C. Kazi Nazrul Islam
D. Jibanananda Das

Answer : C. Kazi Nazrul Islam

29- What is the national sport of Bangladesh?

A. Kabaddi
B. Cricket
C. Football
D. Hockey

Answer : A. Kabaddi

30- Bangladesh cricket team is known as:

A. The Lions
B. The Tigers
C. Green Shirts
D. Bengal Warriors

Answer : B. The Tigers

31- Bangladesh became a Test-playing nation in:

A. 1997
B. 2000
C. 2003
D. 2005

Answer : B. 2000

32- Where is Sher-e-Bangla Cricket Stadium located?

A. Sylhet
B. Dhaka
C. Khulna
D. Narayanganj

Answer : B. Dhaka

33- Who was the first captain of Bangladesh Test team?

A. Aminul Islam Bulbul
B. Habibul Bashar
C. Khaled Mashud
D. Naimur Rahman Durjoy

Answer : D. Naimur Rahman Durjoy

34- Bangladesh is a member of which international organization?

A. SAARC
B. D-8
C. OIC
D. All of these

Answer : D. All of these

35- Bangladesh shares land border only with:

A. India & Nepal
B. India & Myanmar
C. Myanmar & Bhutan
D. Nepal & Bhutan

Answer : B. India & Myanmar

36- Which country helped Bangladesh the most during 1971 war?

A. India
B. UK
C. USA
D. China

Answer : A. India

37- What is the national bird of Bangladesh?

A. Sparrow
B. Parrot
C. Peacock
D. Oriental magpie robin

Answer : D. Oriental magpie robin

38- Bangladesh’s Parliament is called:

A. Lok Sabha
B. Jatiya Sangsad
C. Shura Council
D. National Congress

Answer : B. Jatiya Sangsad

39- Which is the largest district of Bangladesh by area?

A. Dhaka
B. Chittagong
C. Rangamati Hill
D. Jessore

Answer : C. Rangamati Hill

40- Bangabandhu Satellite-1 was launched in:

A. 2015
B. 2018
C. 2020
D. 2022

Answer : B. 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top