Important Mcqs About Bangladesh

161- Which district is famous for pineapple production?

A. Tangail
B. Dinajpur
C. Sylhet
D. Rajshahi

Answer : A. Tangail

162- The first general election in Bangladesh was held in:

A. 1972
B. 1973
C. 1975
D. 1979

Answer : B. 1973

163- Which district is known as the “Land of Six Seasons”?

A. Cumilla
B. Sylhet
C. Dhaka
D. Kishoreganj

Answer : D. Kishoreganj

164- The Chittagong Hill Tracts Peace Accord was signed in:

A. 1995
B. 1997
C. 2001
D. 2010

Answer : B. 1997

165- Which river flows through the city of Sylhet?

A. Surma
B. Tista
C. Buriganga
D. Atrai

Answer : A. Surma

166- Bangladesh shares the longest international border with:

A. India
B. Bhutan
C. Nepal
D. Myanmar

Answer : A. India

167- Who was the first Bangladeshi to climb Mount Everest?

A. Musa Ibrahim
B. Wasfia Nazreen
C. M.A. Mohit
D. Sajal Khaled

Answer : A. Musa Ibrahim

168- Which district is famous for litchi production?

A. Sylhet
B. Cox’s Bazar
C. Rangpur
D. Khulna

Answer : C. Rangpur

169- Which river formed the “Bengal Famine Belt” historically?

A. Padma
B. Tista
C. Jamuna
D. Meghna

Answer : B. Tista

170- The first temporary capital of Bangladesh was at:

A. Kushtia
B. Meherpur
C. Jessore
D. Mujibnagar

Answer : D. Mujibnagar

171- The Karnaphuli River flows into:

A. Bay of Bengal
B. Arabian Sea
C. Meghna River
D. Indian Ocean

Answer : A. Bay of Bengal

172- Who wrote the book “Amar Dekha Naya Chin”?

A. Jasim Uddin
B. Humayun Ahmed
C. Nazrul
D. Sheikh Mujib

Answer : D. Sheikh Mujib

173- Which district is famous for mango production?

A. Rangpur
B. Rajshahi
C. Chattogram
D. Barisal

Answer : B. Rajshahi

174- The Independence Day of Bangladesh is observed on:

A. 16 December
B. 21 February
C. 25 March
D. 26 March

Answer : D. 26 March

175- Who is known as the “Father of the Nation” in Bangladesh?

A. Tajuddin Ahmad
B. Khondaker Mostaq Ahmad
C. Ziaur Rahman
D. Sheikh Mujibur Rahman

Answer : D. Sheikh Mujibur Rahman

176- The Liberation War of Bangladesh took place in which year?

A. 1969
B. 1971
C. 1972
D. 1973

Answer : B. 1971

177- The national animal of Bangladesh is:

A. Tiger
B. Elephant
C. Lion
D. Leopard

Answer : A. Tiger

178- Which river is known as the “Padma” in Bangladesh?

A. Brahmaputra
B. Ganges
C. Meghna
D. Jamuna

Answer : B. Ganges

179- The Sundarbans, the largest mangrove forest, is located in which division?

A. Khulna
B. Barishal
C. Sylhet
D. Chattogram

Answer : A. Khulna

180- Which year did Bangladesh become a member of the United Nations?

A. 1971
B. 1972
C. 1973
D. 1974

Answer : D. 1974

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top