Important Mcqs About Bangladesh

41- Bangladesh’s national anthem was adopted in:

A. 1952
B. 1971
C. 1972
D. 1975

Answer : C. 1972

42- What is the climate of Bangladesh?

A. Temperate
B. Polar
C. Tropical Monsoon Climate
D. Arid Desert

Answer : C. Tropical Monsoon Climate

43- Which is the highest peak in Bangladesh?

A. Keokradong
B. Saka Haphong
C. Tazing Dong
D. Keokradang South

Answer : B. Saka Haphong

44- Bangladesh has a coastline with:

A. Pacific Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Indian Ocean
D. Arabian Sea

Answer : C. Indian Ocean

45- The main religion followed in Bangladesh is:

A. Islam
B. Hinduism
C. Buddhism
D. Christianity

Answer : A. Islam

46- The 1971 Bangladesh Liberation War lasted for how many days?

A. 187 days
B. 265 days
C. 223 days
D. 266 days

Answer : D. 266 days

47- “Operation Searchlight” was launched by Pakistan on:

A. 25 March 1971
B. 26 March 1971
C. 16 December 1971
D. 3 March 1971

Answer : A. 25 March 1971

48- Which agreement recognized Bangladesh as an independent state after 1971 war?

A. Tashkent Agreement
B. Shimla Agreement 1972 (India–Pakistan) indirectly recognized Bangladesh’s existence
C. Delhi Agreement 1973
D. Both B and C (Main recognition through Delhi Agreement) 

Answer : D. Both B and C (Main recognition through Delhi Agreement)

49- Who was the first Chief Justice of Bangladesh?

A. Sayed Mahbub Murshed
B. Abu Sadat Mohammad Sayem
C. A.H.M. Shamsuddin
D. Mustafa Kamal

Answer : B. Abu Sadat Mohammad Sayem

50- Who was the first Army Chief of Bangladesh?

A. M.A.G. Osmani
B. K.M. Shafiullah
C. Ziaur Rahman
D. Mir Shawkat Ali

Answer : B. K.M. Shafiullah

51- Bangladesh lies between which latitudes?

A. 20°–30° N
B. 20°34′–26°38′ N
C. 10°–15° N
D. 5°–12° N

Answer : B. 20°34′–26°38′ N

52- Which river is known as the “Ganges” in Bangladesh?

A. Jamuna
B. Meghna
C. Padma
D. Karnaphuli

Answer : C. Padma

53- The second largest river in Bangladesh is:

A. Meghna
B. Jamuna
C. Teesta
D. Padma

Answer : A. Meghna

54- Which district is known as the "Gateway to the Hill Tracts"?

A. Bandarban
B. Rangamati
C. Khagrachari
D. Chittagong

Answer : D. Chittagong

55- What is the total coastline length of Bangladesh?

A. 200 km
B. 580 km
C. 710 km
D. 820 km

Answer : C. 710 km

56- The Constitution of Bangladesh was adopted on:

A. 16 December 1971
B. 4 November 1972
C. 26 March 1972
D. 6 December 1972

Answer : B. 4 November 1972

57- What is the state religion of Bangladesh according to constitution?

A. Hinduism
B. Buddhism
C. Islam
D. No state religion

Answer : C. Islam

58- Bangladesh practices which form of government?

A. Federal
B. Presidential
C. Semi-federal
D. Parliamentary Republic

Answer : D. Parliamentary Republic

59- How many seats are reserved for women in the Bangladesh Parliament?

A. 25
B. 50
C. 75
D. 100

Answer : B. 50 (2026)

60- Which political leader declared independence of Bangladesh on 26 March 1971?

A. Sheikh Hasina
B. Ziaur Rahman
C. Sheikh Mujibur Rahman
D. None of these 

Answer : C. Sheikh Mujibur Rahman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top