Important Mcqs About Bangladesh

61- Which sector contributes the most to Bangladesh’s GDP?

A. Agriculture
B. Services
C. Manufacturing
D. Mining

Answer : B. Services

62- What is Bangladesh’s largest agricultural product?

A. Rice
B. Jute
C. Wheat
D. Sugarcane

Answer : A. Rice

63- Which Bangladeshi city is known for shipbreaking industry?

A. Khulna
B. Chittagong
C. Sylhet
D. Rajshahi

Answer : B. Chittagong

64- Bangladesh ranks among the world’s largest exporters of:

A. Shrimp
B. Footwear
C. Electronics
D. Ready-made garments (RMG)

Answer : D. Ready-made garments (RMG)

65- Which bank is Bangladesh’s central bank?

A. Islami Bank Bangladesh
B. Bangladesh Bank
C. Sonali Bank
D. Janata Bank 

Answer : B. Bangladesh Bank

66- What is the national instrument of Bangladesh?

A. Flute
B. Ektara
C. Tabla
D. Sitar

Answer : B. Ektara

67- What is Pohela Boishakh?

A. Independence Day
B. Bengali New Year
C. Religious festival
D. Harvest festival

Answer : B. Bengali New Year (14 April)

68- "Bhasha Andolon" refers to:

A. Liberation Movement
B. Language Movement
C. Economic reforms
D. Anti-colonial protests

Answer : B. Language Movement of 1952

69- What is the literacy rate target set by the Bangladesh government for Vision 2025?

A. 60%
B. 85%
C. 90%+
D. 100%

Answer : C. 90%+

70- Which is the first satellite of Bangladesh?

A. Bangabandhu-1
B. Bangabandhu-2
C. Beximco-1
D. DhakaSat

Answer : A. Bangabandhu-1

71- The largest university in Bangladesh by student enrollment is:

A. Dhaka University
B. University of Bangladesh
C. Both A & B
D. National University

Answer : D. National University

72- Which Nobel Prize winner is from Bangladesh?

A. Rabindranath Tagore
B. Muhammad Yunus
C. Abhijit Banerjee
D. Amartya Sen

Answer : B. Muhammad Yunus (Peace Prize 2006)

73- Bangladesh joined the United Nations in:

A. 1971
B. 1972
C. 1973
D. 1974

Answer : B. 1972

74- Bangladesh is one of the largest contributors to:

A. NATO forces
B. UN Peacekeeping Missions
C. BRICS
D. OPEC

Answer : B. UN Peacekeeping Missions (Top 3)

75- Bangladesh signed the Ganga Water Treaty with India in:

A. 1972
B. 1996
C. 2001
D. 2010

Answer : B. 1996

76- Bangladesh won its first-ever Test match against:

A. India
B. Pakistan
C. Zimbabwe
D. Sri Lanka

Answer : C. Zimbabwe (2005)

77- BPL stands for:

A. Bangladesh Players League
B. Bangladesh Premier League
C. Bangla Power League
D. None of these

Answer : B. Bangladesh Premier League (Cricket)

78- Bangabandhu National Stadium is located in:

A. Dhaka
B. Sylhet
C. Khulna
D. Chittagong

Answer : A. Dhaka

79- Which lake is the largest man-made lake in Bangladesh?

A. Kaptai Lake
B. Foy’s Lake
C. Boga Lake
D. Barapukuria Lake

Answer : A. Kaptai Lake

80- What is the national tree of Bangladesh?

A. Teak
B. Neem
C. Coconut
D. Banyan

Answer : D. Banyan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top