Hajj Mcqs

81- What is the term for the small, walled semi-circular area adjacent to the Kaaba?

A. Hijr Ismail
B. Maqam Ibrahim
C. Multazam
D. Mataf

Answer : A. Hijr Ismail

82- During Tawaf, which corner of the Kaaba is touched if possible, but not kissed?

A. Black Stone corner
B. Yemeni corner
C. Syrian corner
D. Iraqi corner

Answer : B. Yemeni corner

83- What is the recommended supplication area between the Kaaba's door and the Black Stone called?

A. Mataf
B. Maqam
C. Mustajar
D. Multazam

Answer : D. Multazam

84- How many Jamarat (stone pillars) are there in Mina?

A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Answer : B. 3

85- What is the act of throwing pebbles at the Jamarat called?

A. Talbiyah
B. Tahallul
C. Sayee
D. Rami

Answer : D. Rami

86- On which day of Dhul-Hijjah do pilgrims collect pebbles at Muzdalifah?

A. 8th
B. 9th
C. 10th
D. 11th

Answer : B. 9th

87- What is the distance between Safa and Marwa?

A. Approximately 450 meters
B. 500 meters exactly
C. 1 kilometer
D. 2 kilometers

Answer : A. Approximately 450 meters

88- What is the term for exiting the state of Ihram after completing certain rites?

A. Tarwiyah
B. Talbiyah
C. Tahallul
D. Tawaf

Answer : C. Tahallul

89- How many times does the pilgrim say "Labbaik" in the Talbiyah?

A. Once
B. Twice
C. Three times
D. Four times

Answer : B. Twice

90- What is "Tarwiyah Day" in Hajj?

A. 7th Dhul-Hijjah
B. 8th Dhul-Hijjah
C. 9th Dhul-Hijjah
D. 10th Dhul-Hijjah

Answer : B. 8th Dhul-Hijjah

91- Where do pilgrims spend the night of 8th Dhul-Hijjah?

A. Makkah
B. Muzdalifah
C. Arafat
D. Mina

Answer : D. Mina

92- What is the valley where Arafat is located called?

A. Valley of Muhassir
B. Valley of Muzdalifah
C. Valley of Uranah
D. Valley of Mina

Answer : C. Valley of Uranah

93- Which mountain is in Arafat where the Prophet delivered his farewell sermon?

A. Mount Hira
B. Mount Uhud
C. Mount Mercy
D. Mount Thawr

Answer : C. Mount Mercy (Jabal al-Rahmah)

94- What is the time for collecting pebbles at Muzdalifah?

A. After Fajr prayer
B. After Maghrib prayer
C. After Zuhr prayer
D. Anytime at night

Answer : A. After Fajr prayer

95- What is the minimum size of pebbles for Rami?

A. Size of a date
B. Size of a chickpea
C. Size of a walnut
D. No minimum size

Answer : B. Size of a chickpea

96- Which pillar is stoned first on 11th and 12th Dhul-Hijjah?

A. Jamarat al-Sughra (small) 
B. Jamarat al-Wusta (medium)
C. Jamarat al-Kubra (large)
D. Any order is acceptable

Answer : A. Jamarat al-Sughra (small)

97- What is the ruling if a pilgrim forgets to stone a pillar?

A. Must repeat Hajj
B. Must sacrifice animal
C. Must stone when remembered
D. No compensation needed

Answer : C. Must stone when remembered

98- What is the term for combining two prayers at Arafat?

A. Jam’ al-Takhir
B. Jam’ al-Taqdim
C. Qasr
D. Both A and B

Answer : B. Jam' al-Taqdim

99- Which prayers are combined at Arafat?

A. Asr and Maghrib
B. Fajr and Zuhr
C. Maghrib and Isha
D. Zuhr and Asr

Answer : D. Zuhr and Asr

100- What is "Mash'ar al-Haram"?

A. Hills of Safa and Marwa
B. Maqam Ibrahim
C. Sacred monument at Muzdalifah
D. Black Stone

Answer : C. Sacred monument at Muzdalifah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top