Hajj Mcqs

181- What is "Hady"?

A. Guide animal for blind pilgrims
B. Animal for food in Mina
C. Animal for transportation
D. Sacrificial animal offered during Hajj 

Answer : D. Sacrificial animal offered during Hajj

182- What animals can be offered as Hady?

A. Camels, cows, sheep, goats
B. Only camels
C. Any halal animal
D. Only sheep

Answer : A. Camels, cows, sheep, goats

183- What is the minimum age for a camel to be sacrificed as Hady?

A. 2 years
B. 3 years
C. 5 years
D. 7 years

Answer : C. 5 years

184- What is the minimum age for a cow to be sacrificed as Hady?

A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
D. 5 years

Answer : B. 2 years

185- What is the minimum age for a sheep/goat to be sacrificed as Hady?

A. 6 months
B. 1 year
C. 2 years
D. 3 years

Answer : A. 6 months

186- What is "Dam al-Shukr"?

A. Sacrifice for missing Wuquf
B. Sacrifice for hunting violation
C. Compulsory sacrifice for mistakes
D. Thankful sacrifice offered voluntarily 

Answer : D. Thankful sacrifice offered voluntarily

187- What is the ruling if a pilgrim cannot afford to sacrifice an animal?

A. Sacrifice cheaper animal
B. Fast for 10 days
C. Borrow money for sacrifice
D. Skip sacrifice without compensation

Answer : B. Fast for 10 days (3 during Hajj, 7 after returning home)

188- What is "Haram of Madinah"?

A. Madinah’s boundaries
B. Forbidden acts in Madinah
C. Sacred precinct around Prophet’s Mosque
D. Haram area extension

Answer : C. Sacred precinct around Prophet's Mosque

189- Where is "Masjid al-Jinn" located?

A. Makkah
B. Madinah
C. Jeddah
D. Taif

Answer : A. Makkah

190- What is "Masjid al-Khayf"?

A. Underground mosque in Makkah
B. Mosque near Safa
C. Mosque in Mina where many prophets prayed
D. Mosque at Arafat

Answer : C. Mosque in Mina where many prophets prayed

191- What is "Masjid Namirah"?

A. Small mosque near Kaaba
B. Mosque in Muzdalifah
C. Mosque in Mina
D. Mosque at Arafat where Imam delivers Khutbah

Answer : D. Mosque at Arafat where Imam delivers Khutbah

192- What is recommended to do at "Muzdalifah"?

A. Perform Tawaf
B. Collect pebbles and rest
C. Shave head
D. Sacrifice animal

Answer : B. Collect pebbles and rest

193- What is "Wuquf" time at Arafat?

A. Whole day and night
B. Only at sunset
C. From zawal (afternoon) until sunset
D. From Fajr to Zuhr

Answer : C. From zawal (afternoon) until sunset

194- What is the ruling if someone misses Wuquf at Arafat?

A. Hajj is invalid
B. Can compensate with extra sacrifice
C. Can make up next day
D. Fast for 10 days

Answer : A. Hajj is invalid

195- What is "Takbir al-Tashreeq"?

A. Takbir during Tawaf
B. Takbir at Arafat
C. Takbir during stoning
D. Special Takbir recited after prayers from 9th to 13th Dhul-Hijjah

Answer : D. Special Takbir recited after prayers from 9th to 13th Dhul-Hijjah

196- When exactly does Takbir al-Tashreeq begin?

A. After Zuhr on 10th Dhul-Hijjah
B. After Fajr on 9th Dhul-Hijjah
C. After Maghrib on 10th Dhul-Hijjah
D. After Eid prayer

Answer : B. After Fajr on 9th Dhul-Hijjah

197- What is the formula for Takbir al-Tashreeq?

A. Any form of Takbir
B. “Subhanallah” repeatedly
C. “Allahu Akbar, Allahu Akbar, La ilaha illallah, Allahu Akbar, Allahu Akbar, wa lillahil hamd”
D. “Allahu Akbar” three times

Answer : C. "Allahu Akbar, Allahu Akbar, La ilaha illallah, Allahu Akbar, Allahu Akbar, wa lillahil hamd"

198- What is "Umrah during Ramadan" equivalent to in reward?

A. Hajj with Prophet Muhammad
B. 100 regular Umrah
C. Hajj al-Mabrur
D. Hajj and Umrah combined

Answer : A. Hajj with Prophet Muhammad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top