ASF Assistant Director Past Paper Dated: 2024 Batch-1
21- If p/q = 7 , then P+q/P-q= ?
A. 7/8
B. 1/3
C. 4/3
D. None of these
View Answer
Answer : C. 4/3
Description
22- The age of a baby will be 5 times after 20 years. What is the present age of the baby?
A. 2 years
B. 4 years
C. 5 years
D. None of these
View Answer
Answer : C. 5 years
Description
23- A man covers half of his journey at 6 km/hr and the remaining half at 3 km/hr. His average speed is:
A. 9 km/hr
B. 4.5 km/hr
C. 4 km/hr
D. None of these
View Answer
Answer : C. 4 km/hr
Description
24- The sum of the two numbers is 2490. If 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, then the numbers are:
A. 989, 1501
B. 1011, 1479
C. 1411, 1079
D. None of these
View Answer
Answer : C. 1411, 1079
Description
25- I paid 3/5 of a bill. If Rs. 400 of the bill is still due, what was the total amount of the bill?
A. Rs.1000
B. Rs.1200
C. Rs.1500
D. None of these
View Answer
Answer : A. Rs.1000
Description
26- {3-4^2}/{2^2} = ?
A. 1/4
B. 3/8
C. 12/4
D. None of these
View Answer
Answer : D. None of these
Description
27- The average age of 11 players of cricket team is decreased by 2 months when two of them aged 17 years and 20 years are replaced by two new players. The average age of the new players is:
A. 17 years 1 month
B. 17 years 7 months
C. 17 years 11 month
D. None of these
View Answer
Answer : B. 17 years 7 months
Description
28- A period of 4 hours 30 minutes is what percent of a day?
A. 18.75 %
B. 20%
C. 16.5 %
D. None of these
View Answer
Answer : A. 18.75 %
Description
29- After measuring 120 metres of a rope, it was discovered that the metre rod was 3 cm longer. The true length of the rope measured is:
A. 116 m 40 cm
B. 121 m 20 cm
C. 123 m 60 cm
D. None of these
View Answer
Answer : C. 123 m 60 cm
Description
30- How many digits are required for numbering the pages of a book having 300 pages?
A. 492
B. 299
C. 792
D. None of these
View Answer
Answer : C. 792
Description
31- The average marks of 28 students in Mathematics was 50. 8 students left the school and then the average increased by 5. What is the average of marks obtained by the students who left the school?
A. 37.5
B. 42.5
C. 45
D. None of these
View Answer
Answer : A. 37.5
Description
32- Out of an earning of Rs. 720, Raza spends 65%. How much does he save?
A. Rs. 350
B. Rs. 390
C. Rs. 252
D. None of these
View Answer
Answer : C. Rs. 252
Description
33- 3/48 is what part of 1/12 ?
A. 3/7
B. 1/12
C. 3/4
D. None of these
View Answer
Answer : C. 3/4
Description
34- If a^2 + b^2 = 8 and (a - b)^2 = 4 . What is the value of ab ?
A. 1
B. 2
C. 4
D. None of these
View Answer
Answer : B. 2
Description
35- The average of x_1, x_2, x_3, x_4 is 16. Half the sum of x_2, x_3, x_4 is 23. What is the value of x_1 ?
A. 17
B. 18
C. 19
D. None of these
View Answer
Answer : B 18
Description
36- In an examination, 65% of the total examinees passed. If the number of failures is 420. The total number of examinees are:
A. 500
B. 1200
C. 1000
D. None of these
View Answer
Answer : B. 1200
Description
37- If a/b = 1/3 , then {3a + 2b}/{3a - 2b} , is equal to:
A. 3
B. -3
C. 5
D. None of these
View Answer
Answer : B. -3
Description
38- If n = 3 , what is the value of 2^{2n} + 1 ?
A. 13
B. 17
C. 65
D. None of these
View Answer
Answer : C. 65
Description
39- The sum of five numbers is 555. The average of first two numbers is 75 and the third number is 115. What is the average of last two numbers?