1- If during circular motion, tangential velocity of a body becomes double then centripetal force becomes:
A. Double
B. one half
C. Four Times
D. one fourth
View Answer
Answer : C. Four Times
Description
2- Under what condition an object will have zero displacement but non zero distance?
A. linear motion
B. circular motion
C. random motion
D. Oscillation
View Answer
Answer : B. circular motion
Description
3- Which one of the following properties is not exhibited by the longitudinal wave?
A. Interference
B. Reflection
C. Detection
D. Polarization
View Answer
Answer : D. Polarization
Description
4- The speed of sound in air is 332 M/s. The speed of sound at 22 °C will be:
A. 345.2 M/s
B. 340 M/s
C. 350 M/s
D. 330 M/s
View Answer
Answer : A. 345.2 M/s
Description
5- Astronomers calculate speed of distance stars and galaxies using which of the following phenomena?
A. beats
B. interference
C. superposition principle
D. Doppler Effect
View Answer
Answer : D. Doppler Effect
Description
6- In a ripple tank, 40 waves pass through a certain point in one second. If the wavelength of the wave is 5 cm, then speed of the wave is:
A. 0.5 ms⁻¹
B. 1 ms⁻¹
C. 1.5 ms⁻¹
D. 2 ms⁻¹
View Answer
Answer : D. 2 ms⁻¹
Description
7- In which process the entire of heat supplied to the gas is converted to the internal energy of the gas?
A. Isochoric process
B. isobaric process
C. isothermal process
D. adiabatic process
View Answer
Answer : A. Isochoric process
Description
8- The internal energy of a system during an isothermal process:
A. decreases
B. increase
C. becomes zero
D. remain constant
View Answer
Answer : D. remain constant
Description
9- If the potential at a point which is 1m from a charge is 1 volt, then the potential at a point which is 2m from the same charge will be:
A. 0.5 v
B. 1 v
C. 2 v
D. 3 v
View Answer
Answer : A. 0.5 v
Description
10- The values of electric intensity will ______ Due to the presence of dielectric medium:
A. increase
B. increase exponentially
C. decrease
D. remain same
View Answer
Answer : C. decrease
Description
11- The slope of distance ______ time graph will always be:
A. negative
B. positive
C. Zero
D. Maximum
View Answer
Answer : B. positive
Description
12- At what angle of projection of a projectile the range becomes half of its maximum value?
A. 15°
B. 20°
C. 30°
D. 40°
View Answer
Answer : A. 15°
Description
13- If we drop an object, its initial velocity is zero. how far will it fall in time “t”?
A. 9.8 t²
B. 4.9 t²
C. 0.49 t²
D. 98 t²
View Answer
Answer : B. 4.9 t²
Description
14- The Newton-second is unit of:
A. work
B. power
C. impulse
D. momentum
View Answer
Answer : C. impulse
Description
15- 1.75 m height weight- lifter rises weights with a mass of 50 kg to a height of 0.5 m above his head. How much work is being done by him? (g=10ms⁻²)
A. 50 J
B. 100 J
C. 2125 J
D. 2500 J
View Answer
Answer : C. 2125 J
Description
16- What is the speed of 2.0 kg metallic Bob at the mean position of a simple pendulum, when released from its extreme position 0.5 m height? (g=10ms⁻²)
A. 3.16 ms⁻¹
B. 10 ms⁻¹
C. 100 ms⁻¹
D. 50 ms⁻¹
View Answer
Answer : A. 3.16 ms⁻¹
Description
17- When the speed of your car is halved, by what factor does its kinetic energy decreases?
A. 1/2
B. 1/4
C. 1/6
D. 1/8
View Answer
Answer : B. 1/4
Description
18- Which one of the following force is non conservative force?
A. Frictional force
B. Gravitational force
C. electric force
D. elastic spring force
View Answer
Answer : A. Frictional force
Description
19- The Earth rotates on its Axis once a day. suppose, by some process the earth contracts so that its radius is only half as large as present, then how long the earth will take to complete its rotation?