ETEA MDCAT Past Paper 2023 Re conduct

1- Cell death due to tissue damage is called?

A. Apoptosis
B. Necrosis
C. Cancer
D. Metastasis

Answer : B. Necrosis

2- Autoclave chambers are used for of surgical instruments?

A. Sterilization
B. Filtration
C. Desiccation
D. Radiation

Answer : A. Sterilization

3- The incubation period of syphilis is:

A. 0-7 days
B. 1-2 weeks
C. 2-3 weeks 
D. 3-4 weeks

Answer : D. 3-4 weeks

4- Muscle fatigue results due to deficiency of ___ and excess accumulation of ___ .

A. Adenosine triphosphate, lactic acid
B. Adenosine triphosphate, ionic imbalance 
C. Glucose, lactic acid 
D. Glucose, ionic imbalance

Answer : A. Adenosine triphosphate, lactic acid

5- A male or female child of an affected mother has 50% chance of acquiring the disorder. Such a disorder is:

A. X linked recessive disorder 
B. X linked Dominant disorder
C. Y linked Dominant disorder 
D. Y linked recessive disorder

Answer : B. X linked Dominant disorder

6- Which is the factory for synthesis of sugar in autotronic eukaryotes?

A. Mitochondria
B. Chloroplast
C. Ribosome
D. Amyloplasts

Answer : B. Chloroplast

7- The co enzyme NAD is made up of?

A. Vitamins
B. Amino acids 
C. Nucleotides
D. Sugar

Answer : C. Nucleotides

8- Storage diseases are caused by the excessive accumulation of substances within the cell, due to defects (mutations) in one of the ______ enzymes.

A. Amylase
B. Lysosomal
C. Lyase
D. Lipase

Answer : B. Lysosomal

9- Function of the nucleolus is to form:

A. Nuclear envelope 
B. Chromosome
C. rRNA
D. cytoplasm

Answer : C. rRNA

10- a shallow groove in cerebrum is called ___ and deep groove is called ___ ?

A. sulcus, fissure
B. fissure, sulcus 
C. gyrus, fissure 
D. fissure, gyrus

Answer : A. sulcus, fissure

11- which brings membrane potential to threshold?

A. Influx of sodium ions across the post synaptic membrane
B. Outflow of sodium ions across the post synaptic membrane 
C. Outflow of calcium ions across the post synaptic membrane 
D. Influx of potassium ions across the post synaptic membrane

Answer : A. Influx of sodium ions across the post synaptic membrane

12- What alters the shape of enzymes and makes them functional:

A. Cofactor
B. Other enzymes 
C. Proteins
D. Both A and C

Answer : A. Cofactor

13- Which of the following is known as the vessels of the vessels?

A. Vasa vasorum
B. Tunica media 
C. Tunica externa 
D. Tunica interna

Answer : A. Vasa vasorum

14- Which of the following is true about occurrence of erythroblastosis foetalis?

A. Occurs when both father and mother are Rh +ive 
B. Occurs when both father and mother are Rh -ve 
C. Occurs when mother is Rh +ive and father is Rh -ive 
D. Occurs when mother is Rh – ive and father is Rh +ive

Answer : D. Occurs when mother is Rh – ive and father is Rh +ive

15- All are properties of water, EXCLUDINGS?

A. Polar nature 
B. Universal solvent 
C. Hydrogen bonding 
D. Becomes denser when its freezes

Answer : D. Becomes denser when its freezes

16- Thymus gland is involved in maturation of which of the following?

A. Platelets
B. Eosinophils
C. B- Lymphocytes 
D. T-Lymphocytes

Answer : D. T-Lymphocytes

17- Which component is present only in the cell wall of Gram-positive bacteria but NOT in Gram negative bacteria?

A. Teichole acid
B. Lipids
C. Peptidoglycan
D. Periplasmic space

Answer : A. Teichole acid

18- In breastfeeding mothers, which hormone would be at an increased level?

A. Prolactin
B. Thyroxin
C. Aldosterone
D. Insulin

Answer : A. Prolactin

19- Mendel’s law of independent assortment can be explained by:

A. Behavior of chromosomes in mitosis 
B. Behavior of chromosomes in meiosis
C. Gene behavior in mitosis 
D. Both A and B

Answer : B. Behavior of chromosomes in meiosis

20- Which of the following is a rod shape virus?

A. Herpes virus 
B. Bacteriophage
C. Hepatitis virus 
D. Tobacco mosaic virus

Answer : D. Tobacco mosaic virus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top