ETEA MDCAT Past Paper 2023 Re conduct

81- When an element occurs in different physical forms it is called __.

A. Antisotropy
B. Isomorphism
C. Polymorphism
D. Allotropy

Answer : D. Allotropy

82- What mass of CaCO₃ give 48.8 liters (measured at STP) of CO₂ on strong heating?

A. 100g
B. 150g
C. 200g
D. 300g

Answer : C. 200g

83- What is the reason of small atomic radii of sodium ions as compared to sodium atoms?

A. Electronegativity
B. Effective nuclear charge
C. Electron affinity
D. Shielding effect 

Answer : B. Effective nuclear charge

84- What is the radius of 3rd orbit of electron of H-atom:

A. 3.39 A°
B. 4.761 A°
C. 5.29 x 10¹¹A°
D. 9.7 A°

Answer : B. 4.761 A°

85- What is the other name of positive rays?

A. Canal rays
B. Magnetic rays 
C. Quantum
D. Photon rays

Answer : A. Canal rays

86- What is the magnetic quantum number for S-orbital?

A. 0
B. 2
C. 3
D. 5

Answer : A. 0

87- The volume of a fixed mass of gas is directly proportional to absolute temperature and constant pressure as stated by?

A. daltons law 
B. Boyles law 
C. Avogadro’s law 
D. Charles law

Answer : D. Charles law

88- The tautomer of propanol is:

A. Propanal
B. Propanone
C. Methyl ethyl ether 
D. Butanone

Answer : B. Propanone

89- The substituent attached to the benzene ring that act as ring deactivator is:

A. NO₂
B. COOH
C. Cl
D. NH₃

Answer : B. COOH

90- The specific heat of water is:

A. 4.2 kJ/mol/k 
B. 4.2 J/g-k
C. 4.6 J/g/k 
D. 42 J/g/k

Answer : B. 4.2 J/g-k

91- The SI unit of pressure is:

A. Pascal
B. mmHG
C. Torr
D. Atm

Answer : A. Pascal

92- The reactant which consumes first in a chemical reaction is called?

A. Consumed reactant 
B. Limiting reactant
C. Excess reactant 
D. Non-reacted reactant

Answer : B. Limiting reactant

93- The number of particles(atoms, molecules, ions) in one mole of any substance is numerically equal to?

A. 6.023 x 10²³
B. 6.023 x 10²⁵
C. 4.02 x 10²³
D. 4.02 x 10²⁵

Answer : A. 6.023 x 10²³

94- The final substitution product in the chlorination of methane in the presence of UV light and excess chlorine is?

A. Methylene chloride 
B. Carbon tetrachloride
C. Methylene dichloride 
D. Chloroform

Answer : B. Carbon tetrachloride

95- The element chlorine is found in a gaseous state while bromine is found in?

A. Solid state 
B. Liquid state
C. Crystalline forms 
D. Condensed form

Answer : B. Liquid state

96- The correct sequence according to acidity of alcohols is?

A. Primary > secondary > tertiary 
B. Tertiary > secondary > primary 
C. Secondary > primary > tertiary
D. Primary < secondary < tertiary

Answer : A. Primary > secondary > tertiary

97- The correct order of reactivity of alkyl halides is :

A. R-Br > R-Cl > R-F > R-l 
B. R-Br > R-F > R-I > R-Cl
C. R-I> R-Br > R-Cl > R-F
D. R-Cl > R-I > R-Br > R-F

Answer : C. R-I> R-Br > R-Cl > R-F

98- The bond that determines the secondary structure of a protein is?

A. Co-ordinate bond 
B. Covalent bond 
C. Hydrogen bond
D. Ionic bond

Answer : C. Hydrogen bond

99- Super batteries with high charge density are also called:

A. Primary batteries 
B. Secondary batteries 
C. Solar batteries 
D. Fuel batteries

Answer : D. Fuel batteries

100- Silver Mirror with Tollens reagent is formed by?

A. Acid halides 
B. Alcohols
C. Ketones
D. Aldehydes

Answer : D. Aldehydes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top