Pak Navy Intelligence Verbal Test Paper-4

41- What is the next number in the following series: 18, 13, 9, 6, ___?

A. 4
B. 2
C. 3
D. 8

Answer : A. 4

42- Meter is to Distance as a Clock is to ______?

A. An hour  
B. Time
C. Watch
D. Alarm

Answer : B. Time

43- Which one is different from the rest?

A. November
B. Month
C. April
D. May

Answer : B. Month

44- "Will go" is to "Went" as Tomorrow is to ______?

A. Yesterday
B. Today
C. Leaving
D. Now

Answer : A. Yesterday

45- What is the next number in the following series: 3, 12, 6, 24, 12, 48, ___?

A. 24
B. 42
C. 36
D. 40

Answer : A. 24

46- Gold is to Wood as ______ is to Carpenter.

A. Ornaments
B. Blacksmith
C. Goldsmith
D. Fisher

Answer : C. Goldsmith

47- Find the odd man out.

A. Today
B. Yesterday
C. Tomorrow
D. Sunday

Answer : D. Sunday

48- What is the next number in the following series: 2, 8, 5, 11, ___ ?

A. 14
B. 18
C. 17
D. 16

Answer : A. 14

49- A school always has:

A. Teacher
B. Chair
C. Classroom
D. Desk

Answer : C. Classroom

50- What is the next number in the following series: 8, 10, 14, 28, 30, 34, ___?

A. 71
B. 70
C. 68
D. 72

Answer : C. 68

51- Insert the missing number: 2,9,23,44,__, 107.

A. 72
B. 68
C. 60
D. 80

Answer : A. 72

52- Handsome is to Beautiful as ___ is to She.

A. Man
B. Smart
C. He
D. Charming

Answer : C. He

53- What is the next number in the following series: 0, 3, 8, 15, ___?

A. 13
B. 24
C. 1
D. 8

Answer : B. 24

54- What is the next number in the following series: 1, 4, 2, 5, 3, 6, 4, __ ?

A. 4
B. 7
C. 8
D. 6

Answer : B. 7

55- Slow is to Fast as High is to ______?

A. Light
B. Heavy
C. Low
D. Top

Answer : C. Low

56- What is the next number in the following series: 100, 75, 55, 40, 30, ___?

A. 15
B. 25
C. 20
D. 10

Answer : B. 25

57- A Railway Station always has:

A. Train
B. A Station Master  
C. A Railway Line  
D. A Platform  

Answer : D. A Platform

58- Insert the missing number: 2, 4, 8, 3, ___, 12.

A. 4
B. 9
C. 6
D. 7

Answer : C. 6

59- What is the next number in the following series: A/2, 4/C, E/6, ___?

A. 8/G
B. 6/C
C. 4/D
D. 7/G

Answer : A. 8/G

60- Find the odd man out.

A. Apple
B. Mango
C. Orange
D. Onion

Answer : D. Onion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top