Sindh MDCAT 2020 Paper

21- In which type of cell, Cell wall is not present?

A. Plant cell  
B. Fungal cells  
C. Bacterial cells
D. Liver cells

Answer : D. Liver cells

22- 70S size ribosomes are found in the cells of:

A. Algae
B. Protozoans
C. Fungi
D. Bacteria

Answer : D. Bacteria

23- According to the fluid mosaic model of cell membrane, which zone is embedded inside?

A. Hydrophobic
B. Globular
C. Hydrophilic
D. Filamentous

Answer : A. Hydrophobic

24- The membrane separating the vacuole from cytoplasm is called:

A. Cristae
B. Cisternae
C. Tonoplast
D. Vacuolar membrane

Answer : C. Tonoplast

25- Select the one which is not a function of smooth endoplasmic reticulum (SER)?

A. Metabolism of lipids  
B. Transmission of impulses 
C. Transport of materials
D. Processing of glycoproteins

Answer : D. Processing of glycoproteins

26- Which of the following organelles are involved in the synthesis of plant cell wall?

A. Endoplasmic reticulum
B. Golgi complex
C. Lysosomes
D. Peroxisomes

Answer : B. Golgi complex

27- Which property of water helps to maintain the integrity of cell membranes?

A. Specific heat capacity  
B. Hydrogen bonding
C. Cohesion and adhesion  
D. Hydrophobic exclusion

Answer : D. Hydrophobic exclusion

28- Water act as universal solvent because of:

A. Heat of vaporization
B. Hydrogen bonding  
C. High polarity
D. Cohesion and adhesion

Answer : C. High polarity

29- Lipids store double amount of energy as compared to carbohydrates because of:

A. High proportion of oxygen
B. High C-O ratio 
C. Low proportion of carbon
D. High proportion of C-H

Answer : D. High proportion of C-H

30- Which of the following is an unsaturated fatty acid?

A. Oleic acid
B. Palmitic acid
C. Butyric acid  
D. Acetic acid

Answer : A. Oleic acid

31- Monosaccharides have a general formula represented by:

A. Cn(H2O)n
B. C(H2O)n
C. C2(HO)n
D. C2(H2O)n

Answer : A. Cn(H2O)n

32- NAD is an example of:

A. Mononucleotide
B. Dinucleotide
C. Trinucleotide
D. Tetranucleotide

Answer : B. Dinucleotide

33- Lock and key model of enzyme action proposed by Emil Fischer suggested that:

A. Enzymes are unbiased for the substrate
B. Enzymes are not restricted to one reaction type  
C. Enzymes are restricted to one reaction type 
D. An enzyme can catalyze variety of reactions

Answer : C. Enzymes are restricted to one reaction type

34- Most enzymes have an optimum temperature of around:

A. 20°C
B. 30°C
C. 40°C
D. 50°C

Answer : C. 40°C

35- Enzymes work by lowering the ______ of reactions that catalyze:

A. Kinetic energy
B. Activation energy
C. Heat energy
D. Potential energy

Answer : B. Activation energy

36- First stable compound during Calvin cycle is:

A. 3-phosphoglycerate
B. Glyceraldehyde 3-phosphate
C. 1,3 bisphosphoglycerate
D. Ribulose biphosphate

Answer : A. 3-phosphoglycerate

37- What is the function of ribulose?

A. Intermediate in photosynthesis
B. Respiratory fuel  
C. Intermediate in cellular respiration
D. Component of DNA and RNA

Answer : A. Intermediate in photosynthesis

38- Which of the following processes does not need pyruvic acid as a substrate?

A. Alcohol fermentation  
B. Calvin cycle
C. Aerobic respiration
D. Lactic acid fermentation  

Answer : B. Calvin cycle

39- Which of the following is a copper containing protein in electron transport chain?

A. Plastoquinone
B. Cytochrome-C
C. Plastocyanin
D. Ferredoxin

Answer : C. Plastocyanin

40- In electron transport chain, ATP synthesis takes place when electron moves from:

A. Primary electron acceptor (PEA) to plastoquinone 
B. Plastoquinone (Pq) to cytochromes
C. Cytochromes to plastocyanin
D. Plastocyanin (Pe) to photosystem I (PS-I)  

Answer : B. Plastoquinone (Pq) to cytochromes

3

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top