141- If during circular motion tangential velocity of a body becomes double then centripetal force becomes:
A. Double
B. One half
C. Four times
D. One fourth
View Answer
Answer : C. Four times
Description
142- Under what condition an object will have zero displacement but non zero distance?
A. Linear motion
B. Circular motion
C. Random motion
D. Oscillation
View Answer
Answer : B. Circular motion
Description
143- Which one of the following properties is not exhibited by the longitudinal waves?
A. Interference
B. Reflection
C. Deflection
D. Polarization
View Answer
Answer : D. Polarization
Description
144- The speed of sound in the air is 332 m/s. The speed of sound at 22°C will be:
A. 345.2 m/s
B. 340 m/s
C. 350 m/s
D. 330 m/s
View Answer
Answer : A. 345.2 m/s
Description
145- Astronomers calculate speed of distant stars and galaxies using which of the following phenomena?
A. Beats
B. Interference
C. Superposition Principle
D. Doppler effect
View Answer
Answer : D. Doppler effect
Description
146- In a ripple tank, 40 waves pass through a certain point in one second. If the Wavelength of the wave is 5 cm, then speed of the wave is:
A. 0.5 ms-1
B. 1 ms-1
C. 1.5 ms-1
D. 2 ms-1
View Answer
Answer : D. 2 ms-1
Description
147- In which process the entire of heat supplied to the gas is converted to the internal energy of the gas?
A. Isochoric Process
B. Isobaric Process
C. Isothermal Process
D. Adiabatic Process
View Answer
Answer : A. Isochoric Process
Description
148- The internal energy of a system during an isothermal process:
A. Decrease
B. Increase
C. Becomes zero
D. Remain constant
View Answer
Answer : D. Remain constant
Description
149- If the potential at a point which is 1m from a charge is 1 volt, then the potential at a point which is 2m from the same charge will be:
A. 2v
B. 1v
C. 0.5v
D. 3v
View Answer
Answer : C. 0.5v
Description
150- The values of electric intensity will due to the presence of dielectric medium.
A. Increase
B. Increase exponentially
C. Decrease
D. Remain same
View Answer
Answer : C. Decrease
Description
151- The slope of distance time graph will always be:
A. Negative
B. Positive
C. Zero
D. Maximum
View Answer
Answer : B. Positive
Description
152- At what angle of projection of a projectile the range becomes half of its maximum value?
A. 15°
B. 20°
C. 30°
D. 40°
View Answer
Answer : A. 15°
Description
153- If we drop an object, its initial velocity is zero, how far will it fall in time "t"?
A. 9.8 t2
B. 4.9 t2
C. 0.49 t2
D. 98 t2
View Answer
Answer : C. 0.49 t2
Description
154- The Newton-second is unit of:
A. Work
B. Power
C. Impulse
D. Momentum
View Answer
Answer : C. Impulse
Description
155- 1.75 m height weight-lifter rises weights with a mass of 50 kg to a height of 0.5 m above his head. How much work is being done by him? (g=10ms-?)
A. 2125 J
B. 250 J
C. 100 J
D. 50 J
View Answer
Answer : B. 250 J
Description
156- What is the speed of 2.0 kg metallic bob at the mean position of a simple pendulum, when released from its extreme position 0.5 m height? (g=10ms-?)
A. 3.16 ms-1
B. 10 ms-1
C. 100 ms-1
D. 50 ms-1
View Answer
Answer : A. 3.16 ms-1
Description
157- When the speed of your car is halved, by what factor does its kinetic energy decreases?
A. 1/2
B. 1/4
C. 1/6
D. 1/8
View Answer
Answer : B. 1/4
Description
158- Which one of the following force is non conservative force?
A. Frictional force
B. Gravitational force
C. Electric force
D. Elastic spring force
View Answer
Answer : A. Frictional force
Description
159- The Earth rotates on its Axis once a day, suppose, by some process earth contracts so that its radius is only half as large as present, then along the earth will take to complete it's rotation?