Sindh MDCAT 2020 Paper

141- If during circular motion tangential velocity of a body becomes double then centripetal force becomes:

A. Double
B. One half
C. Four times
D. One fourth  

Answer : C. Four times

142- Under what condition an object will have zero displacement but non zero distance?

A. Linear motion
B. Circular motion
C. Random motion
D. Oscillation

Answer : B. Circular motion

143- Which one of the following properties is not exhibited by the longitudinal waves?

A. Interference
B. Reflection
C. Deflection
D. Polarization

Answer : D. Polarization

144- The speed of sound in the air is 332 m/s. The speed of sound at 22°C will be:

A. 345.2 m/s
B. 340 m/s
C. 350 m/s
D. 330 m/s

Answer : A. 345.2 m/s

145- Astronomers calculate speed of distant stars and galaxies using which of the following phenomena?

A. Beats
B. Interference
C. Superposition Principle
D. Doppler effect

Answer : D. Doppler effect

146- In a ripple tank, 40 waves pass through a certain point in one second. If the Wavelength of the wave is 5 cm, then speed of the wave is:

A. 0.5 ms-1
B. 1 ms-1  
C. 1.5 ms-1
D. 2 ms-1  

Answer : D. 2 ms-1

147- In which process the entire of heat supplied to the gas is converted to the internal energy of the gas?

A. Isochoric Process
B. Isobaric Process
C. Isothermal Process
D. Adiabatic Process

Answer : A. Isochoric Process

148- The internal energy of a system during an isothermal process:

A. Decrease
B. Increase
C. Becomes zero 
D. Remain constant

Answer : D. Remain constant

149- If the potential at a point which is 1m from a charge is 1 volt, then the potential at a point which is 2m from the same charge will be:

A. 2v
B. 1v
C. 0.5v
D. 3v

Answer : C. 0.5v

150- The values of electric intensity will due to the presence of dielectric medium.

A. Increase
B. Increase exponentially  
C. Decrease
D. Remain same

Answer : C. Decrease

151- The slope of distance time graph will always be:

A. Negative
B. Positive
C. Zero
D. Maximum

Answer : B. Positive

152- At what angle of projection of a projectile the range becomes half of its maximum value?

A. 15°
B. 20°
C. 30°
D. 40°

Answer : A. 15°

153- If we drop an object, its initial velocity is zero, how far will it fall in time "t"?

A. 9.8 t2
B. 4.9 t2
C. 0.49 t2
D. 98 t2  

Answer : C. 0.49 t2

154- The Newton-second is unit of:

A. Work
B. Power
C. Impulse
D. Momentum

Answer : C. Impulse

155- 1.75 m height weight-lifter rises weights with a mass of 50 kg to a height of 0.5 m above his head. How much work is being done by him? (g=10ms-?)

A. 2125 J
B. 250 J
C. 100 J 
D. 50 J 

Answer : B. 250 J

156- What is the speed of 2.0 kg metallic bob at the mean position of a simple pendulum, when released from its extreme position 0.5 m height? (g=10ms-?)

A. 3.16 ms-1
B. 10 ms-1 
C. 100 ms-1
D. 50 ms-1 

Answer : A. 3.16 ms-1

157- When the speed of your car is halved, by what factor does its kinetic energy decreases?

A. 1/2
B. 1/4
C. 1/6
D. 1/8

Answer : B. 1/4

158- Which one of the following force is non conservative force?

A. Frictional force
B. Gravitational force 
C. Electric force
D. Elastic spring force

Answer : A. Frictional force

159- The Earth rotates on its Axis once a day, suppose, by some process earth contracts so that its radius is only half as large as present, then along the earth will take to complete it's rotation?

A. 6 hours
B. 12 hours
C. 18 hours
D. 24 hours

Answer : A. 6 hours

160- 1 Radian is equal to:

A. 57.1°
B. 57.2°
C. 57.3°
D. 57.4°

Answer : C. 57.3°

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top