121- Lichen is the symbiotic association of a fungus with?
A. Bacteria
B. algae
C. other fungus
D. animals
View Answer
Answer : B. algae
Description
122- The possible reason(s) for cyanosis, one of congenital heart disease is:
A. the high concentration of oxyhemoglobin
B. formation of carboxy-hemoglobin
C. low level of CO
D. low level of hemoglobin
View Answer
Answer : C. low level of hemoglobin
Description
123- The deficiency of which micronutrient causes goiter formation?
A. Iron
B. Zink
C. Iodine
D. Sodium
View Answer
Answer : C. Iodine
Description
124- Phosphatases belong to which group of the following:
A. Lyases
B. Ligases
C. Hydrolases
D. None
View Answer
Answer : C. Hydrolases
Description
125- The ribosomes responsible for protein synthesis are present in the cell:
A. localized in the nucleus
B. floating in the cytosol
C. bound to rough endoplasmic reticulum
D. Both floating in the cytosol and bound to rough endoplasmic reticulum
View Answer
Answer : D. Both floating in the cytosol and bound to rough endoplasmic reticulum
Description
126- _____ enzyme needs a primer for the initiation of its function?
A. RNA polymerase
B. DNA polymerase
C. Primase
D. Ligase
View Answer
Answer : B. DNA polymerase
Description
127- The following histone proteins form a nucleosome complex except?
A. H1
B. H2A
C. H2B
D. H3
View Answer
Answer : A. H1
Description
128- The bond that is formed b/w two monosaccharide units is called?
A. Ionic bond
B. Hydrogen bond
C. Peptide bond
D. Glycosidic bond
View Answer
Answer : D. Glycosidic bond
Description
129- They already ______ some of the old ones and ______ them more comfortable.
A. Repair, make
B. Repaired, made
C. Repaired, make
D. Repair, made
View Answer
Answer : C. Repaired, make
Description
130- I was born in Peshawar but most of my childhood ______ in the Mardan.
A. Spends
B. Have spents
C. Was spending
D. Is spending
View Answer
Answer : C. Was spending
Description
131- Which oxides of “K” contain more oxygen than its normal oxide?
A. Peroxide
B. Super oxide
C. Both contain equal quantity
D. None of the above
View Answer
Answer : B. Super oxide
Description
132- A gas decolorized alkaline KMnO₄ solution but does not give any PPT with ammoniacal AgNO₃?
A. Methane
B. Ethylene
C. Ethane
D. None of the above
View Answer
Answer : B. Ethylene
Description
133- Why ethanoic acid is a stronger acid in the liquid ammonia than in water?
A. Ammonia is strong base than water
B. Ethanoic acid molecules form H-bonding with water
C. Ethanoic acid is more soluble in liquid ammonia than in water
D. None of the above
View Answer
Answer : A. Ammonia is strong base than water
Description
134- Which ions are used as catalyst in the reaction between persulfate ions and iodide ions?
A. Lead
B. Iron
C. Copper
D. Chromium
View Answer
Answer : B. Iron
Description
135- Which one is stronger nucleophile?
A. C₂H₅O⁻
B. C₂H₅S⁻
C. both are equally strong
D. none of the above
View Answer
Answer : B. C₂H₅S⁻
Description
136- Which one of the following elements has the largest second ionization energy?
A. O
B. F
C. Na
D. N
View Answer
Answer : C. Na
Description
137- An α-particle is accelerated through a potential difference of 10 volts. Its K.E is?
A. 1 MeV
B. 2 MeV
C. 4 MeV
D. 8 MeV
View Answer
Answer : B. 2 MeV
Description
138- If there are “n” capacitors each of capacity “c” connected in parallel to “V” volts source then energy stored is equal to?
A. CV
B. ½ nCV²
C. CV²
D. CV²/2n
View Answer
Answer : B. ½ nCV²
Description
139- The electric field strength between a pair of plates is “E”. If the separation of the plates is doubled and potential difference between the plates is increased by factor of four, the new field strength is:
A. E
B. 2E
C. 4E
D. 8E
View Answer
Answer : B. 2E
Description
140- Two satellites of masses “3M” and “M” orbit the earth in a circular orbit of radius Y and “3r” respectively, the ratio of their speed is: