Answer : A. Frontal, occipital, ethmoid and sphenoid
Description
183- Functionally ______ pairs of cranial nerves are sensory in nature and ______ pairs are mixed in nature and ______ are motor in nature.
A. 3,4 and 5
B. 4,5 and 3
C. 3,5 and 4
D. 4,3 and 5
View Answer
Answer : C. 3,5 and 4
Description
184- DNA finger printing refer to?
A. Techniques used for identification of finger prints of individuals
B. Molecular analysis of profiles of DNA samples
C. Analysis of DNA samples using imprinting devices
D. Both Techniques used for identification of finger prints of individuals and Analysis of DNA samples using imprinting devices
View Answer
Answer : B. Molecular analysis of profiles of DNA samples
Description
185- Oleic acid is a fatty acid with 18 carbon atoms. It breaks down into 9 acetyl groups. It is estimated that these nine acetyl groups would generate ______ ATP molecules?
A. 81
B. 98
C. 101
D. 108
View Answer
Answer : D. 108
Description
186- Horsetails are included in class?
A. Pieropsida
B. Lycopsida
C. Psilopsida
D. Sphenopsida
View Answer
Answer : D. Sphenopsida
Description
187- Which one of the following bone is the only movable portion of the skull?
A. Maxilla
B. Frontal bone
C. Mandible
D. Zygomatic
View Answer
Answer : C. Mandible
Description
188- Progesterone is secreted by:
A. Corpus Luteum
B. Ripening follicles
C. Uterine epithelium
D. Fertilized egg
View Answer
Answer : A. Corpus Luteum
Description
189- It is natural for us to exert ______ our own success?
A. In
B. At
C. Against
D. Regarding
View Answer
Answer : A. In
Description
190- Be patient, please! Choose the passive voice?
A. You are requested to be patient
B. You are ordered to be patient
C. You are advised to be patient
D. You are embarrassed to be patient
View Answer
Answer : A. You are requested to be patient
Description
191- Consider reversibility in free radical substitution reaction of alkane then Kc value is smallest for?
A. Initiation step
B. propagation step
C. Termination step
D. all same
View Answer
Answer : C. Termination step
Description
192- Ethylenediamine diacetate is?
A. Didentate
B. tridentate
C. Tetradentate
D. Hexadentate
View Answer
Answer : C. Tetradentate
Description
193- Epoxide obtained from isobutylene is further hydrolyzed in the presence of acid. The final product is?
A. 1,2 – Butanediol
B. 2,3 – Butanediol
C. 2-Methyl-1,2-Propandiol
D. All of them
View Answer
Answer : C. 2-Methyl-1,2-Propandiol
Description
194- In the detection of nitrogen in an organic compound. The appearance of Prussian blue colouration is due to the formation of:
A. Fe₄[Fe(CN)₆]₃
B. Na₃[Fe(CN)₆]
C. K₃[Fe(CN)₆]
D. None
View Answer
Answer : A. Fe₄[Fe(CN)₆]₃
Description
195- The bond angle in H₂S is less than H₂O. It is due to?
A. Small size of oxygen atom
B. Greater E.N of oxygen atom
C. Oxygen contain two bone pairs of electrons
D. All of the above
View Answer
Answer : D. All of the above
Description
196- The auxochrome not concern with Metanil yellow dye:
A. -SO₃H
B. -OH
C. -NH₂
D. Both -SO₃H and -NH₂
View Answer
Answer : B. -OH
Description
197- A system can be taken from the initial state P₁V₁ to the final state P₂V₂ by two different methods. Let Q and W represent the heat given to the system and the work done by the system. Which of the following must be the same in both the methods?
A. W
B. Q
C. Q + W
D. Q – W
View Answer
Answer : D. Q - W
Description
198- At what angle two forces 2F and square root of 2F must act so that their resultant is F * square root of 10?
A. π/4
B. π/2
C. 2π
D. None of them
View Answer
Answer : A. π/4
Description
199- When 20J of work was done on a gas, 40J of heat energy was released. If the initial internal energy of the gas was 70J, what is the final internal energy?
A. 50J
B. 60J
C. 90J
D. 110J
View Answer
Answer : A. 50J
Description
200- Time required by the projectile to reach the summit point is: