101- Sulphur bacteria belongs to sun group of bacteria called:
A. Beta-proteo bacteria
B. Alpha proteobacteria
C. Gamma proteo bacteria
D. Delta proteo bacteria
View Answer
Answer : C. Gamma proteo bacteria
Description
102- Nuclear mitosis occurs in:
A. Plants
B. Animals
C. Fungi
D. Monera
View Answer
Answer : C. Fungi
Description
103- Excess glucose is converted in the liver to glycogen in response to the hormone:
A. Glucagon
B. Insulin
C. Bile
D. Both Glucagon and Insulin
View Answer
Answer : B. Insulin
Description
104- During muscles relaxation the calcium ions are?
A. Released from sarcoplasmic reticulum into Sarcoplasm
B. Forced back from the sarcoplasm to sarcoplasmic reticulum
C. Further Forced from sarcoplasmic reticulum into sarcoplasm
D. Neither released more nor forced back but remain constant
View Answer
Answer : B. Forced back from the sarcoplasm to sarcoplasmic reticulum
Description
105- In male luteinizing hormone also known as?
A. ACTH
B. ICSH
C. TRF
D. MSH
View Answer
Answer : B. ICSH
Description
106- Particular amino acid and RNA molecule binds together by the action of an enzyme named?
A. Amino tRNA synthetase
B. tRNA synthetase
C. tRNA ligase
D. Aminoacyl tRNA synthetase
View Answer
Answer : D. Aminoacyl tRNA synthetase
Description
107- Lipid bilayer makes the membrane differently permeable barrier that allows the transport of?
A. Ionic materials
B. Polar materials
C. Non-polar materials
D. Glycoproteins
View Answer
Answer : C. Non-polar materials
Description
108- The following are sexual reproduction methods in bacteria except?
A. Transformation
B. Transduction
C. Binary fission
D. Conjugation
View Answer
Answer : C. Binary fission
Description
109- I’m sorry the house is not available any longer, it ______ to a timber tycoon?
A. Was being sold
B. Will be sold
C. Is sold
D. Has been sold
View Answer
Answer : D. Has been sold
Description
110- I always liked to lean ___ the side of mercy?
A. Over
B. On
C. Towards
D. About
View Answer
Answer : C. Towards
Description
111- Which of the following elements has lower first ionization energy:
A. N
B. O
C. C
D. B
View Answer
Answer : D. B
Description
112- The anhydride of HClO₄ is:
A. ClO₃
B. ClO₂
C. Cl₂O₅
D. Cl₂O₇
View Answer
Answer : D. Cl₂O₇
Description
113- A gas diffuse 12 times as fast as hydrogen, its molecular mass is?
A. 8 amu
B. 16 amu
C. 25 amu
D. 50 amu
View Answer
Answer : A. 8 amu
Description
114- Which one of the following ions has more electrons than protons and more protons than neutrons?
A. D⁺
B. d⁻
C. H⁻
D. He⁺
View Answer
Answer : C. H⁻
Description
115- Ice and Water is in equilibrium with each other. By increasing the pressure of equilibrium will shift in:
A. Forward
B. Reverse
C. to all system at equilibrium
D. None of the above
View Answer
Answer : A. Forward
Description
116- Steam causes severe burns than boiling water. It is due to?
A. Absence of hydrogen bonding
B. High latent heat of vaporization
C. Freely moving molecules
D. Statement is incorrect
View Answer
Answer : B. High latent heat of vaporization
Description
117- Two meter high tank is full of water. A hole is made in the middle of the tank. The speed of efflux is?
A. 4.9 m/s
B. 9.8 m/s
C. 4.42 m/s
D. 3.75 m/s
View Answer
Answer : C. 4.42 m/s
Description
118- A hail and a rain drop of the same radius are released from the same height, the rain drop will reach:
A. Before hail
B. After hail
C. At the same time
D. None of the above
View Answer
Answer : C. At the same time
Description
119- Two springs A and B (Kᴀ= 2 Kʙ) are stretched by applying forces of equal magnitudes at the four ends. If the energy stored in A is E than the energy stored in B is:
A. E/2
B. 2E
C. E
D. E/4
View Answer
Answer : B. 2E
Description
120- The general form of path difference in young’s double slit experiment is “mλ”. Its corresponding phase shift (in radians) is: