ETEA MDCAT Past Paper 2019

121- Lichen is the symbiotic association of a fungus with?

A. Bacteria
B. algae
C. other fungus
D. animals

Answer : B. algae

122- The possible reason(s) for cyanosis, one of congenital heart disease is:

A. the high concentration of oxyhemoglobin
B. formation of carboxy-hemoglobin
C. low level of CO
D. low level of hemoglobin

Answer : C. low level of hemoglobin

123- The deficiency of which micronutrient causes goiter formation?

A. Iron
B. Zink
C. Iodine
D. Sodium

Answer : C. Iodine

124- Phosphatases belong to which group of the following:

A. Lyases
B. Ligases
C. Hydrolases
D. None

Answer : C. Hydrolases

125- The ribosomes responsible for protein synthesis are present in the cell:

A. localized in the nucleus
B. floating in the cytosol
C. bound to rough endoplasmic reticulum
D. Both floating in the cytosol and bound to rough endoplasmic reticulum

Answer : D. Both floating in the cytosol and bound to rough endoplasmic reticulum

126- _____ enzyme needs a primer for the initiation of its function?

A. RNA polymerase
B. DNA polymerase
C. Primase
D. Ligase

Answer : B. DNA polymerase

127- The following histone proteins form a nucleosome complex except?

A. H1
B. H2A
C. H2B
D. H3

Answer : A. H1

128- The bond that is formed b/w two monosaccharide units is called?

A. Ionic bond
B. Hydrogen bond
C. Peptide bond
D. Glycosidic bond

Answer : D. Glycosidic bond

129- They already ______ some of the old ones and ______ them more comfortable.

A. Repair, make
B. Repaired, made
C. Repaired, make
D. Repair, made

Answer : C. Repaired, make

130- I was born in Peshawar but most of my childhood ______ in the Mardan.

A. Spends
B. Have spents
C. Was spending
D. Is spending

Answer : C. Was spending

131- Which oxides of “K” contain more oxygen than its normal oxide?

A. Peroxide
B. Super oxide
C. Both contain equal quantity
D. None of the above

Answer : B. Super oxide

132- A gas decolorized alkaline KMnO₄ solution but does not give any PPT with ammoniacal AgNO₃?

A. Methane
B. Ethylene
C. Ethane
D. None of the above

Answer : B. Ethylene

133- Why ethanoic acid is a stronger acid in the liquid ammonia than in water?

A. Ammonia is strong base than water
B. Ethanoic acid molecules form H-bonding with water
C. Ethanoic acid is more soluble in liquid ammonia than in water
D. None of the above

Answer : A. Ammonia is strong base than water

134- Which ions are used as catalyst in the reaction between persulfate ions and iodide ions?

A. Lead
B. Iron
C. Copper
D. Chromium

Answer : B. Iron

135- Which one is stronger nucleophile?

A. C₂H₅O⁻
B. C₂H₅S⁻
C. both are equally strong
D. none of the above

Answer : B. C₂H₅S⁻

136- Which one of the following elements has the largest second ionization energy?

A. O
B. F
C. Na
D. N

Answer : C. Na

137- An α-particle is accelerated through a potential difference of 10 volts. Its K.E is?

A. 1 MeV
B. 2 MeV
C. 4 MeV
D. 8 MeV

Answer : B. 2 MeV

138- If there are “n” capacitors each of capacity “c” connected in parallel to “V” volts source then energy stored is equal to?

A. CV
B. ½ nCV²
C. CV²
D. CV²/2n

Answer : B. ½ nCV²

139- The electric field strength between a pair of plates is “E”. If the separation of the plates is doubled and potential difference between the plates is increased by factor of four, the new field strength is:

A. E
B. 2E
C. 4E
D. 8E

Answer : B. 2E

140- Two satellites of masses “3M” and “M” orbit the earth in a circular orbit of radius Y and “3r” respectively, the ratio of their speed is:

A. 3 : 1
B. Square root of 3 : 1
C. 1 : 1
D. 9 : 1

Answer : B. Square root of 3 : 1

1

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top