ETEA MDCAT Past Paper 2019

181- The safranin stain is usable for?

A. Fungal hyphae
B. Cytoplasm/Cellulose
C. Blood cells
D. Lignin

Answer : D. Lignin

182- In the human skull the unpaired bones are?

A. Frontal, occipital, ethmoid and sphenoid
B. Frontal, ethmoid, sphenoid and zygomatic
C. Ethmoid, sphenoid, zygomatic and frontal
D. Temporal, sphenoid, frontal and ethmoid

Answer : A. Frontal, occipital, ethmoid and sphenoid

183- Functionally ______ pairs of cranial nerves are sensory in nature and ______ pairs are mixed in nature and ______ are motor in nature.

A. 3,4 and 5
B. 4,5 and 3
C. 3,5 and 4
D. 4,3 and 5

Answer : C. 3,5 and 4

184- DNA finger printing refer to?

A. Techniques used for identification of finger prints of individuals
B. Molecular analysis of profiles of DNA samples
C. Analysis of DNA samples using imprinting devices
D. Both Techniques used for identification of finger prints of individuals and Analysis of DNA samples using imprinting devices

Answer : B. Molecular analysis of profiles of DNA samples

185- Oleic acid is a fatty acid with 18 carbon atoms. It breaks down into 9 acetyl groups. It is estimated that these nine acetyl groups would generate ______ ATP molecules?

A. 81
B. 98
C. 101
D. 108

Answer : D. 108

186- Horsetails are included in class?

A. Pieropsida
B. Lycopsida
C. Psilopsida
D. Sphenopsida

Answer : D. Sphenopsida

187- Which one of the following bone is the only movable portion of the skull?

A. Maxilla
B. Frontal bone
C. Mandible
D. Zygomatic

Answer : C. Mandible

188- Progesterone is secreted by:

A. Corpus Luteum
B. Ripening follicles
C. Uterine epithelium
D. Fertilized egg

Answer : A. Corpus Luteum

189- It is natural for us to exert ______ our own success?

A. In
B. At
C. Against
D. Regarding

Answer : A. In

190- Be patient, please! Choose the passive voice?

A. You are requested to be patient
B. You are ordered to be patient
C. You are advised to be patient
D. You are embarrassed to be patient

Answer : A. You are requested to be patient

191- Consider reversibility in free radical substitution reaction of alkane then Kc value is smallest for?

A. Initiation step
B. propagation step
C. Termination step
D. all same

Answer : C. Termination step

192- Ethylenediamine diacetate is?

A. Didentate
B. tridentate
C. Tetradentate
D. Hexadentate

Answer : C. Tetradentate

193- Epoxide obtained from isobutylene is further hydrolyzed in the presence of acid. The final product is?

A. 1,2 – Butanediol
B. 2,3 – Butanediol
C. 2-Methyl-1,2-Propandiol
D. All of them

Answer : C. 2-Methyl-1,2-Propandiol

194- In the detection of nitrogen in an organic compound. The appearance of Prussian blue colouration is due to the formation of:

A. Fe₄[Fe(CN)₆]₃
B. Na₃[Fe(CN)₆]
C. K₃[Fe(CN)₆]
D. None

Answer : A. Fe₄[Fe(CN)₆]₃

195- The bond angle in H₂S is less than H₂O. It is due to?

A. Small size of oxygen atom
B. Greater E.N of oxygen atom
C. Oxygen contain two bone pairs of electrons
D. All of the above

Answer : D. All of the above

196- The auxochrome not concern with Metanil yellow dye:

A. -SO₃H
B. -OH
C. -NH₂
D. Both -SO₃H and -NH₂

Answer : B. -OH

197- A system can be taken from the initial state P₁V₁ to the final state P₂V₂ by two different methods. Let Q and W represent the heat given to the system and the work done by the system. Which of the following must be the same in both the methods?

A. W
B. Q
C. Q + W
D. Q – W

Answer : D. Q - W

198- At what angle two forces 2F and square root of 2F must act so that their resultant is F * square root of 10?

A. π/4
B. π/2
C. 2π
D. None of them

Answer : A. π/4

199- When 20J of work was done on a gas, 40J of heat energy was released. If the initial internal energy of the gas was 70J, what is the final internal energy?

A. 50J
B. 60J
C. 90J
D. 110J

Answer : A. 50J

200- Time required by the projectile to reach the summit point is:

A. T = square root of (2H/g)
B. T = square root of (3H/g)
C. T = square root of (4H/g)
D. T = square root of (H/g)

Answer : A. T = square root of (2H/g)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top