ETEA MDCAT Past Paper 2024

41- Chromosome is typically made up from a combination of?

A. DNA and protein
B. DNA and RNA
C. RNA and lipids
D. RNA and proteins

Answer : A. DNA and protein

42- Which cytoplasmic organelle make their own proteins?

A. Chromosomes
B. Golgi apparatus
C. Mitochondria
D. Smooth endoplasmic reticulum

Answer : C. Mitochondria

43- The active movement of mitochondria in the cytoplasm is due to:

A. Cyclosis
B. Endoplasmic streaming movements
C. Golgi apparatus
D. Transfer RNA

Answer : A. Cyclosis

44- Which part of the brain is controlling your sense of balance?

A. Amygdala
B. Cerebellum
C. Hippocampus
D. Medulla Oblongata

Answer : B. Cerebellum

45- The neurotransmitter______ is hydrolysed by monoamine oxidase:

A. Acetylcholine
B. Adrenaline
C. Gluamate
D. Serotonin

Answer : B. Adrenaline

46- Most of the neurons in the CNS are?

A. Bipolar
B. Multipolar
C. Pseudo unipolar
D. Unipolar

Answer : B. Multipolar

47- How do enzymes enable the conversion of substrates into products by?

A. Changing equilibrium in the direction of the substrate
B. Increase the activation energy
C. Lowering the activation energy
D. Increase the substrate concentration

Answer : A. Changing equilibrium in the direction of the substrate

48- According to Lamarckism, the basis of evolution is:

A. Inheritance of acquired characteristics
B. Mutation
C. Natural selection
D. Survival of the fittest

Answer : A. Inheritance of acquired characteristics

49- What best describes the hind leg bones seen in the whale?

A. Analogous to the fin of living fish
B. Fossil structure from an extinct ancestor
C. Homologous structure of the wings of a bat
D. Vestigial structures that had a function in an ancestor

Answer : D. Vestigial structures that had a function in an ancestor

50- Which is true about the cells found in gastric glands lining the stomach wall?

A. Hormone cells secrete intrinsic factor
B. Chief cells secrete gastrin
C. Mucus cells secrete mucin
D. Parletal cells secrete pepsinogen

Answer : C. Mucus cells secrete mucin

51- What directly triggers the activation of natural killer cells?

A. Free radicals
B. Hydrogen peroxide
C. Interferons
D. Oxygen

Answer : C. Interferons

52- Which of the following is NOT true about plasmids found in streptococci?

A. Replicate autonomously from the chromosome
B. Carry fewer genes than the chromosome
C. They are considered as genetic element
D. The bacterial chromosome depends on plasmids for replication

Answer : D. The bacterial chromosome depends on plasmids for replication

53- Which of the following bacteria produces endospores?

A. Both gram negative and positive bacteria
B. Gram negative
C. Gram positive
D. Mycobacteria

Answer : C. Gram positive

54- _____ is used in the production of Humulin?

A. Bacteria
B. Fungi
C. Protozoa
D. Virus

Answer : A. Bacteria

55- Which of the following does NOT relate to smooth muscles?

A. Have spindle shaped cells
B. Controlled by the autonomic nervous system
C. Line the wall of heart
D. Lack striations

Answer : C. Line the wall of heart

56- Which term best describes an organism’s physical characteristic.

A. Allele
B. Genetic code
C. Genotype
D. Trait

Answer : D. Trait

57- What will happen with the addition of salt to water?

A. Water potential will increase
B. Water potential will remain same
C. Osmotic potential will increase
D. Osmotic potential will remain same

Answer : C. Osmotic potential will increase

58- Which of the following is NOT true about viruses?

A. Contain DNA
B. Can replicate on their own
C. They have a sub-cellular structure
D. Can infect bacteria

Answer : B. Can replicate on their own

59- The genetic code of ______ is bound by a lipid membrane?

A. Enterovirus
B. Flu virus
C. Hepatitis A virus
D. Polio virus

Answer : B. Flu virus

60- Viruses can not ______.

A. Crystalise
B. Excrete
C. Infect bacteria
D. Mutate

Answer : B. Excrete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top