ETEA MDCAT Past Paper 2024

61- Where are the enzymes required for the replication of HIV virus located?

A. In the protein spikes
B. Surrounding the viral core
C. Inside the capsid
D. Outside the capsid

Answer : C. Inside the capsid

62- The process of ATP synthesis through a combination of electrochemical and osmotic events is known as:

A. Fermentation
B. Glycolysis
C. Oxidative phosphorylation
D. Oxidation of pyruvate to acetyl CoA

Answer : C. Oxidative phosphorylation

63- Optimum pH for pancreatic lipase is:

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer : D. 8

64- Sugarcane contains ______.

A. Fructose
B. Glucose
C. Ribose
D. Sucrose

Answer : D. Sucrose

65- Sickle cell anaemia results from?

A. Linkage between the polypeptide chains
B. Reduction in oxygen carrying capacity of haemoglobin
C. Single amino acid substitution in the haemoglobin molecule
D. Viral infections of RNA viruses

Answer : C. Single amino acid substitution in the haemoglobin molecule

66- Which is INCORRECT about the globular proteins?

A. Abundantly found in hair
B. Are spherical in shape
C. Have polypeptide chains
D. Soluble in water

Answer : A. Abundantly found in hair

67- What is the ester of fatty acids and long chain alcohol called?

A. Acylglycerol
B. Glycerol
C. Phospholipid
D. Wax

Answer : D. Wax

68- Lipids, which do not contain fatty acid are:

A. Neutral lipids
B. Phosphatidic acids
C. Steroids
D. Waxes

Answer : C. Steroids

69- Which one of the following molecules has a zero-dipole moment?

A. BF₃
B. NF₃
C. NH₃
D. H₂O

Answer : A. BF₃

70- The unhybridized p orbital in sp² hybridization is?

A. In the same plane
B. Out of the plane
C. Parallel to sp² orbitals
D. Perpendicular to sp² orbitals

Answer : D. Perpendicular to sp² orbitals

71- 760 torr is equal to ___ Pascal.

A. 1
B. 76
C. 760
D. 101325

Answer : D. 101325

72- How many grams of CO₂ can be produced by thermally decomposing 10 moles of ZnCO₃?

A. 320
B. 360
C. 400
D. 440

Answer : D. 440

73- Molar heat of vaporization of water is?

A. 40.7 cal/mol
B. 40.7 J/mol
C. 40.7 kcal/mol
D. 40.7 kJ/mol

Answer : D. 40.7 kJ/mol

74- Distillation under very reduced pressure is _______ distillation.

A. Destructive
B. Fractional
C. Steam
D. Vacuum

Answer : D. Vacuum

75- The example of metallic solid is?

A. B
B. C
C. Cu
D. Si

Answer : C. Cu

76- When a crystalline substance conducts current in one direction but not through other directions of the crystal, this property is?

A. Allotropy
B. Anisotropy
C. Isomorphism
D. Polymorphism

Answer : B. Anisotropy

77- Forward reaction is the one that:

A. Is very slow at the beginning of the reaction
B. Reacts to form reactants
C. Speeds up gradually and at equilibrium its rate becomes constant
D. Takes place from left to right as given in chemical equation

Answer : D. Takes place from left to right as given in chemical equation

78- How many moles of NaCl are produced from 16.5g of HCl, according to the neutralization reaction?
HCl(aq) + NaOH(aq) → NaCl(aq) + H₂O(l)

A. 0.252
B. 0.452
C. 0.652
D. 0.852

Answer : B. 0.452

79- In the production of SO₃ from SO₂ and Oxygen, the yield of SO₃ is increased by?

A. Adding a catalyst
B. Adding more SO₂
C. Increasing temperature
D. Removing oxygen

Answer : B. Adding more SO₂

80- Consider N₂ + 3H₂(g) = 2NH₃(g) ΔH = -92.46kJ/mol
The optimum temperature (°C) to produce ammonia is?

A. 0
B. 450
C. 5000
D. Constant temperature

Answer : B. 450

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top