Gasses Mcqs

141- Which gas is dangerous due to its ability to bind with hemoglobin?

A. Oxygen
B. Methane
C. Hydrogen
D. Carbon monoxide

Answer : D. Carbon monoxide

142- Which gas is used in scuba diving tanks to prevent nitrogen narcosis?

A. Neon
B. Argon
C. Helium
D. Methane

Answer : C. Helium

143- Which gas is responsible for photosynthesis in plants?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

144- Which gas is used in modern aircraft for pressurization?

A. Helium
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon monoxide

Answer : B. Nitrogen

145- What gas helps in the ripening of fruits?

A. Oxygen
B. Ethylene
C. Methane
D. Carbon monoxide

Answer : B. Ethylene

146- Which gas is used in MRI scanners?

A. Helium
B. Xenon
C. Argon
D. Nitrogen

Answer : A. Helium (liquid)

147- Which gas helps protect filament of light bulb?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Argon
D. Carbon monoxide

Answer : C. Argon

148- Which gas is filled in life jackets to help in floating?

A. Helium
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Ammonia

Answer : B. Carbon dioxide

149- Which gas is responsible for the greenhouse effect?

A. Neon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

150- Which gas is most abundant in Earth's atmosphere?

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Nitrogen

151- Which gas is responsible for the pungent smell in decaying organic matter?

A. Helium
B. Oxygen
C. Ammonia
D. Hydrogen

Answer : C. Ammonia

152- What gas is released by plants during photosynthesis?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Oxygen

153- Which gas causes suffocation in a closed room due to incomplete combustion?

A. Ozone
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon monoxide

Answer : D. Carbon monoxide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top