Gasses Mcqs

121- Which gas is used in lighted signs?

A. Neon
B. Oxygen
C. Helium
D. Nitrogen

Answer : A. Neon

122- What gas causes rusting of iron when combined with water?

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Methane
D. Carbon dioxide

Answer : B. Oxygen

123- Which gas was used in World War I as a chemical weapon?

A. Oxygen
B. Chlorine
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Chlorine

124- Which gas is most soluble in water?

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Ammonia
D. Carbon monoxide

Answer : C. Ammonia

125- What is the function of noble gases in the atmosphere?

A. Support life
B. Remain inert and stable
C. React with pollutants
D. Cause chemical reactions

Answer : B. Remain inert and stable

126- Which gas is known as a reducing agent?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon monoxide

Answer : D. Carbon monoxide

127- Which gas is used in smoke detectors?

A. Argon
B. Helium
C. Americium produces ionizing gas effect
D. Nitrogen

Answer : C. Americium produces ionizing gas effect

128- Which gas has the lowest density?

A. Hydrogen
B. Oxygen
C. Helium
D. Carbon dioxide

Answer : A. Hydrogen

129- Which gas is responsible for the choking smell in polluted air?

A. Helium
B. Nitrogen
C. Sulphur dioxide
D. Carbon monoxide

Answer : C. Sulphur dioxide

130- Which gas is used in neon lights?

A. Xenon
B. Neon
C. Helium
D. Krypton

Answer : B. Neon

131- Which gas was used in the Hindenburg airship disaster?

A. Helium
B. Hydrogen
C. Methane
D. Carbon dioxide

Answer : B. Hydrogen

132- Which gas is responsible for fog in the air?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Water vapor
D. Carbon monoxide

Answer : C. Water vapor

133- What gas is used to preserve food items?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Sulphur dioxide

Answer : B. Nitrogen

134- Which gas is heavier than air?

A. Helium
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

135- Which gas is used in laser technology?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

136- Which gas has anesthetic properties?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrous oxide
D. Nitrogen

Answer : C. Nitrous oxide

137- Which gas is used to measure the purity of milk?

A. Oxygen
B. Ammonia
C. Carbon dioxide
D. No specific gas, but lactometers use displacement of water/air

Answer : D. No specific gas, but lactometers use displacement of water/air

138- What is the primary gas used in the formation of clouds?

A. Oxygen
B. Water vapor
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Water vapor

139- Which gas is least reactive?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer : A. Helium

140- Which gas can be used as a lifting gas but is explosive?

A. Neon
B. Helium
C. Hydrogen
D. Methane

Answer : C. Hydrogen

1

4

5

6

7

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top