Gasses Mcqs

41- Which of the following gases is heavier than air?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

42- Which gas is released when metal reacts with acid?

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Hydrogen

43- What is the main component of biogas?

A. Methane
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Methane

44- Which gas is responsible for acid rain?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Sulfur dioxide
D. Carbon dioxide

Answer : C. Sulfur dioxide

45- Which of the following gases is a product of the decomposition of organic matter?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Methane

Answer : D. Methane

46- What gas is used in scuba tanks for deep-sea diving?

A. Nitrox
B. Helium
C. Nitrogen
D. Oxygen

Answer : A. Nitrox (Oxygen + Nitrogen)

47- What is the name of the gas that is used in lighted signs and advertising displays?

A. Argon
B. Neon
C. Helium
D. Nitrogen

Answer : B. Neon

48- Which gas is used to provide inert atmospheres in chemical reactions?

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : C. Nitrogen

49- What is the chemical formula of ozone gas?

A. O₂
B. O₃
C. O₄
D. O₅

Answer : B. O₃

50- Which of the following gases has a pungent smell?

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Nitrogen
D. Ammonia

Answer : D. Ammonia

51- Which gas is essential for human respiration?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Oxygen

52- Which gas is most abundant in the Earth's atmosphere?

A. Argon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer : C. Nitrogen

53- Which gas is commonly used in balloons because it is lighter than air?

A. Neon
B. Helium
C. Oxygen
D. Hydrogen

Answer : B. Helium

54- Which gas is responsible for the greenhouse effect?

A. Argon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

55- Which gas is used to disinfect drinking water?

A. Chlorine
B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Hydrogen

Answer : A. Chlorine

56- Which gas is produced during respiration?

A. Oxygen
B. Helium
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

57- What gas do plants absorb from the air for photosynthesis?

A. Argon
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Nitrogen

Answer : B. Carbon dioxide

58- Which gas is commonly used in fire extinguishers?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen

Answer : C. Carbon dioxide

59- Which gas is used in electric bulbs?

A. Argon
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Argon

60- Which gas is used in welding?

A. Neon
B. Helium
C. Oxygen
D. Chlorine

Answer : C. Oxygen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top