Gasses Mcqs

81- Which gas increases during volcanic eruptions and affects the climate?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

82- Which gas is used to preserve packaged foods?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon monoxide

Answer : C. Nitrogen

83- Which gas is considered a noble gas?

A. Neon
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Neon

84- Which gas is used in laser eye surgeries?

A. Neon
B. Argon
C. Helium
D. Hydrogen

Answer : B. Argon

85- Which gas is found in the Earth's crust and is flammable?

A. Neon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Methane

Answer : D. Methane

86- Which gas is used in microwave ovens to support the magnetron?

A. Argon
B. Neon
C. Helium
D. No gas used

Answer : D. No gas used

87- Which gas causes suffocation in closed spaces if it displaces oxygen?

A. Helium
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Nitrogen

Answer : B. Carbon dioxide

88- Which gas is used in spacecraft for propulsion and attitude control?

A. Oxygen
B. Helium
C. Hydrazine
D. Nitrogen

Answer : C. Hydrazine

89- Which gas is most soluble in water among atmospheric gases?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

90- Which gas is responsible for the foul smell in decaying organic matter?

A. Ammonia
B. Helium
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer : A. Ammonia

91- Which gas is used in medicine for lung function tests?

A. Helium
B. Hydrogen
C. Methane
D. Carbon dioxide

Answer : A. Helium

92- Which gas is responsible for global warming but not for ozone depletion?

A. Oxygen
B. Methane
C. Carbon dioxide
D. Chlorofluorocarbons

Answer : C. Carbon dioxide

93- Which gas helps in fire combustion?

A. Helium
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Oxygen

94- Which gas is odorless and colorless but highly flammable?

A. Helium
B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Hydrogen

Answer : D. Hydrogen

95- Which gas is used to inflate aircraft life vests?

A. Helium
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Hydrogen

Answer : B. Carbon dioxide

96- Which gas is heavier than air and used in party fog machines?

A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

97- Which gas is used in the manufacturing of fertilizers?

A. Helium
B. Oxygen
C. Ammonia
D. Hydrogen

Answer : C. Ammonia

98- Which gas is used in the purification of drinking water and in swimming pools?

A. Chlorine
B. Methane
C. Nitrogen
D. Ammonia

Answer : A. Chlorine

99- Which gas is used in electric bulbs to prevent the filament from burning?

A. Argon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer : A. Argon

100- What gas is commonly known as “marsh gas”?

A. Butane
B. Ethane
C. Propane
D. Methane

Answer : D. Methane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top