Gasses Mcqs

61- Which gas is responsible for the smell of rotten eggs?

A. Oxygen
B. Methane
C. Nitrogen
D. Hydrogen sulfide

Answer : D. Hydrogen sulfide

62- Which gas is produced by volcanic eruptions and can be toxic?

A. Nitrogen
B. Sulfur dioxide
C. Oxygen
D. Helium

Answer : B. Sulfur dioxide

63- Which gas is used in refrigeration systems?

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Ammonia
D. Carbon dioxide

Answer : C. Ammonia

64- Which gas is inhaled during scuba diving to avoid nitrogen narcosis?

A. Neon
B. Xenon
C. Helium
D. Methane

Answer : C. Helium

65- Which gas is collected from cow dung in biogas plants?

A. Methane
B. Methane
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Methane

66- What is the main component of natural gas?

A. Methane
B. Ethane
C. Butane
D. Propane

Answer : A. Methane

67- Which gas is used in anesthesia during surgery?

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Carbon dioxide
D. Nitrous oxide

Answer : D. Nitrous oxide

68- Which gas is used to fill car airbags?

A. Helium
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Nitrogen gas

Answer : D. Nitrogen gas

69- Which gas is used in the food industry to ripen fruits?

A. Oxygen
B. Ethylene
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Ethylene

70- Which gas is toxic and can bind with hemoglobin more strongly than oxygen?

A. Helium
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon monoxide

Answer : D. Carbon monoxide

71- Which noble gas is used in eye surgeries and lasers?

A. Argon
B. Neon
C. Xenon
D. Helium

Answer : A. Argon

72- Which gas is known for its inertness?

A. Argon
B. Oxygen
C. Methane
D. Carbon dioxide

Answer : A. Argon

73- Which gas is used as a tracer in oceanography and hydrology?

A. Ethane
B. Helium
C. Methane
D. Hydrogen

Answer : B. Helium

74- Which gas is most commonly used in the semiconductor industry?

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : C. Nitrogen

75- Which gas causes acid rain when released into the atmosphere?

A. Neon
B. Helium
C. Nitrogen
D. Sulfur dioxide 

Answer : D. Sulfur dioxide

76- What gas is commonly released from landfills?

A. Oxygen
B. Methane
C. Hydrogen
D. Carbon monoxide

Answer : B. Methane

77- Which gas is used in cryogenics for freezing?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Liquid helium

Answer : D. Liquid helium

78- Which gas causes the blue color of the Earth’s sky?

A. Oxygen
B. Scattering by gases
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Scattering by gases

79- Which gas is responsible for ozone layer depletion?

A. CFCs
B. Oxygen
C. Methane
D. Hydrogen

Answer : A. CFCs

80- Which gas is used in deep-sea diving mixtures?

A. Neon
B. Xenon
C. Helium
D. Oxygen only

Answer : C. Helium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top