Gasses Mcqs

101- Which gas is used in refrigerants and air conditioning?

A. Chlorine
B. Ammonia
C. Hydrogen
D. Sulphur dioxide

Answer : B. Ammonia

102- Which gas causes acid rain?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Sulphur dioxide
D. Carbon monoxide

Answer : C. Sulphur dioxide

103- What is the primary gas used in welding?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Acetylene

Answer : D. Acetylene

104- Which gas is used in soda water to make it fizzy?

A. Nitrogen
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Helium

Answer : B. Carbon dioxide

105- Which gas is used in anesthesia during surgery?

A. Methane
B. Hydrogen
C. Nitrous oxide
D. Carbon monoxide

Answer : C. Nitrous oxide

106- Which gas protects us from harmful ultraviolet rays?

A. Ozone
B. Methane
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Ozone

107- Which gas is used in deep-sea diving tanks along with oxygen?

A. Argon
B. Helium
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Answer : B. Helium

108- Which gas is released when fossil fuels are burned?

A. Ozone
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

109- Which gas is responsible for the smell in rotten eggs?

A. Methane
B. Ammonia
C. Hydrogen sulfide
D. Sulphur dioxide

Answer : C. Hydrogen sulfide

110- Which gas is used for inflating vehicle airbags?

A. Argon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Nitrogen gas or sodium azide reaction products

Answer : D. Nitrogen gas or sodium azide reaction products

111- Which gas supports combustion?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : A. Oxygen

112- Which gas is used to sterilize medical equipment?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Ethylene oxide

Answer : D. Ethylene oxide

113- Which gas is used to fill weather balloons?

A. Oxygen
B. Helium
C. Methane
D. Hydrogen

Answer : B. Helium

114- Which gas causes asphyxiation in mines?

A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Carbon dioxide
D. Helium

Answer : A. Nitrogen

115- Which gas is used in fluorescent lamps?

A. Argon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer : A. Argon

116- Which gas is released during respiration?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. Carbon dioxide

Answer : D. Carbon dioxide

117- Which gas is colorless, tasteless, and odorless?

A. Chlorine
B. Ammonia
C. Hydrogen
D. Carbon monoxide

Answer : D. Carbon monoxide

118- What gas causes the depletion of the ozone layer?

A. Methane
B. Chlorofluorocarbons
C. Helium
D. Oxygen

Answer : B. Chlorofluorocarbons

119- Which gas is most responsible for global warming?

A. Helium
B. Nitrogen
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen

Answer : C. Carbon dioxide

120- Which gas is released during volcanic eruptions?

A. Argon
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Sulphur dioxide

Answer : D. Sulphur dioxide

1

4

5

6

7

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top