21- Which of the following represents the correct relationship ?
A. E=E0×Er
B. E=E0.Er
C. E=E0/Er
D. E=E0-Er
View Answer
Answer : B. E=E0.Er
Description
22- In parallel plate capacitor, If area of the capacitor will doubled the capacitance will be ?
A. Doubled
B. Quadrupled
C. Halved
D. Remains the same
View Answer
Answer : A. Doubled
Description
23- An electron is placed in an electric field between two parallel plates with a separation of 0.5 cm and a potential difference of 60 V. What is the force on the electron ?
A. 1.9×10^-14 J
B. 1.9×10^-16 J
C. 1.9×10^-13 N
D. 1.9×10^-15 N
View Answer
Answer : D. 1.9×10^-15 N
Description
24- If the resistivity at temperature T (ρT) and at 0 C (ρ0) are related, what is the correct relationship ?
A. ρT= ρ0 × ΔT
B. ρT= ρ0 × ( 1+ΔT )
C. ρT= ρ0 × ( 1+ΔT/2 )
D. ρT= ρ0 × ( 1 – ΔT )
View Answer
Answer : D. ρT= ρ0 × ( 1 – ΔT )
Description
25- The electromotive force (emf) is measured in ?
A. Ohm
B. Volt
C. Ampere
D. Watt
View Answer
Answer : B. Volt
Description
26- The reciprocal of resistance is ?
A. Capacitance
B. Conductance
C. Resistivity
D. Inductance
View Answer
Answer : B. Conductance
Description
27- Two wires of iron and Copper. How we will make the same resistance of two wires ?
A. Use different length of both wires
B. Adjust the temperature of both wires
C. Use different materials for each wire
D. Cross-sectional differences
View Answer
Answer : D. Cross-sectional differences
Description
28- An electric cattle of 100 watt boils certain quantity of water in 8 min generates:
A. 4.8 × 10^4 J
B. 8 × 10^4 J
C. 48 × 10^4 J
D. 4 × 10^-4 J
View Answer
Answer : A. 4.8 × 10^4 J
Description
29- Which of the flowing is not scalar quantity ?
A. Temperature
B. Magnetic Flux Density
C. Mass
D. Distance
View Answer
Answer : B. Magnetic Flux Density
Description
30- The change in Internal energy in isothermal process is:
A. Zero
B. Variable
C. Negative
D. Positive
View Answer
Answer : A. Zero
Description
31- The area under adiabatic process (PV) represent ?
A. Heat transfer
B. Work done
C. Temperature change
D. change in volume and constant pressure
View Answer
Answer : B. Work done
Description
32- In thermodynamic process an internal energy of system is decreased by 100 J and 120 J work done on the system is ?
A. Zero
B. 20 J
C. 220 J
D. 420 J
View Answer
Answer : D. 420 J
Description
33- The energy of light is determined by ?
A. Frequency
B. Amplitude
C. Wavelength
D. Speed
View Answer
Answer : A. Frequency
Description
34- Rate of change of linear Momentum is called:
A. Velocity
B. Acceleration
C. Force
D. Angular momentum
View Answer
Answer : C. Force
Description
35- A moving isolated charge particle produces:
A. Only an electric field
B. Both electric and magnetic fields
C. Only a magnetic field
D. Neither electric nor magnetic fields
View Answer
Answer : B. Both electric and magnetic fields
Description
36- The unit of self conductance is ?
A. Henry
B. Tesla
C. Volt
D. Coulomb
View Answer
Answer : A. Henry
Description
37- In step down transformer ?
A. Np < Ns
B. Np > Ns
C. Np ≤ Ns
D. Np=Ns
View Answer
Answer : B. Np > Ns
Description
38- When the north pole of a magnetic bar approaches the face of a closed coil, what is induced in the coil ?
A. Alternating pole
B. North pole
C. South pole
D. Both South and North pole
View Answer
Answer : A. North pole
Description
39- The direction of induced electromotive force (EMF) is predicted by:
A. Coulomb’s Law
B. Faraday’s Law
C. Ohm’s Law
D. Lenz’s Law
View Answer
Answer : D. Lenz’s Law
Description
40- The elements of Group IV can be converted into a semiconductor by: