Sindh MDCAT Re-Conduct 2023 Paper

141- What term describes the temperature at which a gas can exist as a liquid at its highest temperature ?

A. Critical temperature
B. Condensation temperature
C. Melting temperature
D. Boiling temperature

Answer : A. Critical temperature

142- In an elimination reaction where only the substrate is involved in the rate-determining step, what type of elimination reaction is it ?

A. Unimolecular
B. Bimolecular
C. Termolecular
D. Trimolecular

Answer : A. Unimolecular

143- Tollens reagent is prepared by adding drops of NaOH + AgNO3 to a white precipitate of:

A. AgCl
B. Ag2O
C. AgOH
D. Ag2CO3

Answer : C. AgOH

144- What is produced by the dry distillation of calcium acetate ?

A. Methanol
B. Calcium oxide
C. Acetone
D. Acetic acid

Answer : C. Acetone

145- Express the number 75300 in scientific notation:

A. 7.5 × 10^4
B. 75.30 × 10^4
C. 7.53 × 10^3
D. 7.53 × 10^-4

Answer : A. 7.5 × 10^4

146- Who discovered X-rays ?

A. Marie Curie
B. J. J. Thomson
C. W. Roentgen
D. W. Rhenogen

Answer : C. W. Roentgen

147- From which source is aluminum extraction commonly achieved through an elimination process ?

A. Bauxite
B. Magnetite
C. Hematite
D. Galena

Answer : A. Bauxite

148- How would you describe the purity of copper obtained through the process of electric refining ?

A. 50% pure
B. 60% pure
C. 80% pure
D. 100% pure

Answer : D. 100% pure

149- Which elements are typically alloyed to produce stainless steel ?

A. Fe, Co, Mo
B. Fe, Ti, Mn
C. Fe, Cr, Ni
D. Fe, Al, Cu

Answer : C. Fe, Cr, Ni

150- Which principle states that no two electrons in an atom can have the same set of quantum numbers ?

A. Pauli’s exclusion principle
B. Heisenberg uncertainty principle
C. Hund’s rule
D. Aufbau principle

Answer : A. Pauli’s exclusion principle

151- Cracking is a process used to increase the quantity of petrol (gasoline) from which source ?

A. Crude oil
B. Coal
C. Biomass
D. Natural gas

Answer : A. Crude oil

152- What type of reaction involves the combination of two molecules to yield a single molecule ?

A. Condensation reaction
B. Elimination reaction
C. Substitution reaction
D. Addition reaction

Answer : D. Addition reaction

153- Benzene was first isolated by Faraday in _______.

A. 1825
B. 1834
C. 1845
D. 1856

Answer : B. 1834

154- Fuming sulfuric acid at room temperature reacts with benzene to produce:

A. Benzene oxide
B. Benzene sulfite
C. Benzene sulfide
D. Benzene sulfonic acid

Answer : D. Benzene sulfonic acid

155- What is the process called when one or more hydrogen atoms of methane are replaced with halogen ?

A. Halogenation
B. Reduction
C. Hydrogenation
D. Oxidation

Answer : A. Halogenation

156- Which types of elements are predominantly found in the p-block of the periodic table ?

A. Metals only
B. Non-metals only
C. Both metals and non-metals
D. Metalloids only

Answer : C. Both metals and non-metals

157- What property does viscosity measure in liquids ?

A. Density
B. Volume
C. Surface tension
D. Resistance in flow

Answer : D. Resistance in flow

158- What is the shape of a diamond molecule ?

A. Tetrahedral
B. Hexagonal
C. Cubic
D. Octahedral

Answer :

2 thoughts on “Sindh MDCAT 2023 Re Conduct Paper Page 8”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top