1- Which one of the following is result of centripetal acceleration in a body ?
A. Change in speed only
B. Change in direction
C. Change in displacement
D. Constant speed
View Answer
Answer : B. Change in direction
Description
2- The momentum of photon is written by ?
A. P=hf
B. P=h 1/λ
C. P=hλ
D. P=h/λ
View Answer
Answer : C. P=hλ
Description
3- Which particle has a mass equal to that of an electron ?
A. Positron
B. Proton
C. Neutron
D. Photon
View Answer
Answer : A. Positron
Description
4- X-ray is highly electric wave with short wave length. The nature of x-ray is ?
A. Electromagnetic waves
B. Mechanical waves
C. Radioactive waves
D. Sound waves
View Answer
Answer : A. Electromagnetic waves
Description
5- The range of projectile motion of its maximum value. The range of projection is:
A. 30°
B. 45°
C. 60°
D. 90°
View Answer
Answer : B. 45°
Description
6- The product of frequency and wavelength of a wave is equal to ?
A. Speed of Wave
B. Period of Wave
C. Amplitude of Wave
D. Energy of Wave
View Answer
Answer : A. Speed of Wave
Description
7- Jet plain engine develops thrust 400N and flying speed 200m/s, the power of engine is:
A. 6 x 10^4 watt
B. 4 x 10^4 watt
C. 2 x 10^4 watt
D. 8 x 10^4 watt
View Answer
Answer : D. 8 x 10^4 watt
Description
8- Weight lift consumed 1000 J of energy to lift load in 2 seconds, the power consume ?
A. 250 watt
B. 500 watt
C. 1000 watt
D. 1500 watt
View Answer
Answer : B. 500 watt
Description
9- Body moves in circular path may have constant:
A. Velocity
B. Displacement
C. Direction
D. Speed
View Answer
Answer : D. Speed
Description
10- The object is moving faster than speed of sound ?
A. Transonic
B. Supersonic
C. Subsonic
D. Hypersonic
View Answer
Answer : B. Supersonic
Description
11- A helicopter with weight W is ascending with zero acceleration. What is the upward force on the helicopter ?
A. F
B. F=0
C. F>W
D. F=W
View Answer
Answer : D. F=W
Description
12- A body falls freely from a certain height. What is its speed after 1 second ?
A. 20 m/s
B. 9.8 m/s
C. 4.9 m/s
D. 19.6 m/s
View Answer
Answer : B. 9.8 m/s
Description
13- How long it takes body moving with speed of 30m/s to stop, it decelerates at 5 m/s^2 ?
A. 3 seconds
B. 6 seconds
C. 9 seconds
D. 12 seconds
View Answer
Answer : B. 6 seconds
Description
14- Two perpendicular forces of same magnitude (F) are meeting at a point the resultant is ?
A. F
B. 2 F
C. 1/2 F
D. √2F
View Answer
Answer : D. √2F
Description
15- The speed of a wave in a medium changes from 760 m/s to 36000 m/s while passing through the medium in 2 minutes. What is the average speed of the wave ?
A. 253 m/s
B. 25.3 m/s
C. 50 m/s
D. 15 m/s
View Answer
Answer : B. 25.3 m/s
Description
16- If the speed of sound at 0°C is 332 m/s, what is the speed of sound at 100°C ?
A. 388 m/s
B. 376 m/s
C. 362 m/s
D. 345 m/s
View Answer
Answer : A. 388 m/s
Description
17- The electric field intensity inside the spherical surface is:
A. Maximum
B. Zero
C. Varies based on the radius
D. Depends on the charge distribution
View Answer
Answer : B. Zero
Description
18- If capacitors of 5 F and 7 F are connected in parallel, what is the equivalent capacitance ?
A. 2 F
B. 6 F
C. 12 F
D. 14 F
View Answer
Answer : C. 12 F
Description
19- 12 J work done charge on 0.1 between two points against electric field. The potential difference by two point will be ?
A. 240 V
B. 1.2 V
C. 120 V
D. 12 V
View Answer
Answer : C. 120 V
Description
20- The charge of magnet is 3 μC and displaced at 20 cm and equipotent surfaces. The required amount of work done is ?